Читај ми!

Bajden menja politiku prema lakim drogama - pomilovanja za osuđene zbog posedovanja marihuane

Predsednik SAD Džozef Bajden preduzeo je prve velike korake ka dekriminalizaciji marihuane, ispunjavajući predizborno obećanje o brisanju prethodnih federalnih osuda za posedovanje te droge, čime je započeo proces popuštanja federalne klasifikacije.

Bajden će pomilovati sve one koji su po federalnom zakonu osuđeni za obično posedovanje marihuane, što je, kako prenosi Si-En-En, potez za koji su visoki zvaničnici administracije rekli da će uticati na hiljade Amerikanaca.

"Slanje ljudi u zatvor zbog posedovanja marihuane promenilo je previše života zbog ponašanja koje mnoge države više ne zabranjuju. Krivična evidencija za posedovanje marihuane takođe je postavila nepotrebne prepreke za zapošljavanje, smeštaj i mogućnosti obrazovanja", saopštio je Bajden i dodao da su Afroamerikanci i Latinoamerikanci za to nesrazmerno više procesuirani od belaca. 

Bajden će, takođe, ohrabriti guvernere da preduzmu slične korake na nivou država za posedovanje marihuane, i zadužiće Ministarstvo zdravlja, socijalne službe i državnog tužioca Merika Garlanda da "ekspeditivno" preispitaju status marihuane u saveznom zakonodavstvu.

Si-En-En navodi da dekriminalizacija marihuane uživa sve veću podršku i demokrata i republikanaca, i da su ovo značajni koraci koje je preduzeo američki predsednik ka ukidanju krivičnih kazni za posedovanje marihuane.

Marihuana je ilegalna prema saveznom zakonu, iako su pojedine države krenule ka legalnoj upotrebi u rekreativne i medicinske svrhe.

Prema Zakonu o kontrolisanim supstancama iz 1970. godine, za marihuanu je navedeno da nema "trenutno prihvaćenu medicinsku upotrebu i ima visok potencijal za zloupotrebu".

To je ostavilo otvoren prostor za krivično gonjenje, čak i na mestima gde je upotreba marihuane legalna.

Kao kandidat, Bajden nije odobrio legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, ali jeste zauzeo stav prema dekriminalizaciji.

"Niko ne bi trebalo da bude u zatvoru zbog marihuane. Kao predsednik, ja ću dekriminalizovati upotrebu kanabisa i automatski poništiti prethodne osude", rekao je Bajden tokom kampanje.

Popuštanje saveznih pravila o marihuani je dobilo maha poslednjih godina pošto je legalizovana u sve većem broju država.

Krajem 2020. godine, Predstavnički dom je usvojio meru kojom bi se marihuana dekriminalizovala na saveznom nivou, iako to nije razmatrano u Senatu.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво