Читај ми!

Nobelova nagrada za književnost dodeljena francuskoj autorki Ani Erno

Švedska kraljevska akademija nauka odlučila je da dodeli ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost francuskoj književnici Ani Erno.

U obrazloženju se navodi da je Ani Erno dobila nagradu "za hrabrost i kliničku oštrinu sa kojom otkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja".

Kako je navedeno, ona dosledno i iz različitih uglova ispituje život, obeležen jakim razlikama u pogledu pola, jezika i klase. Napisala je više od trideset književnih dela. 

U izjavi za švedski javni servis SVT, 82-godišnja Ani Erno je navela da Nobelova nagrada za nju predstavlja veliku čast, ali i odgovornost.

"Bila sam veoma iznenađena. Velika je odgovornost da svedočim, ne obavezno u smislu svog pisanja, već da svedočim tačno i pravedno u odnosu na svet", navela je Erno za SVT.

Poručila je da će doći u Stokholm i održati govor prilikom dodele nagrade.

Francuska književnica je prvi roman "Prazni ormari" napisala 1974. godine, a međunarodnu pažnju dobila je romanom "Godine" iz 2008. godine. 

Ani Erno će, uz Nobelovu medalju, biti dodeljeno i deset miliona švedskih kruna, odnosno oko 108.000.000 dinara.

Sutra će u Oslu biti objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir, a u ponedeljak, 10. oktobra, dobitnika nagrade za ekonomske nauke.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво