Čitaj mi!

Liz Tras: Trebalo je bolje da pripremimo teren, ali morali smo brzo da reagujemo

Britanska premijerka Liz Tras priznala je da je trebalo bolje da pripreme teren za njen plan za ekonomski rast kako bi se minimizovala reakcija tržišta. Naime, funta je dostigla rekordno nizak nivo, a troškovi zaduživanja države su porasli.

Liz Tras, koja je u Dauning stritu manje od mesec dana, ublažila je svoj ton govoreći za Bi-Bi-Si o ekonomskom programu.

Navela je da je htela da ubedi javnost da će im njen program dugoročno doneti korist, a paket energetskih mera im pomoći da ove zime lakše plate račune za struju i gas.

Ipak, priznaje da je trebalo bolje da pripreme teren kako bi umanjili negativnu reakciju tržišta, koja je dovela do pada funte i rasta troškova zaduživanja države.

Ona ostaje pri svom planu ekonomskog rasta za koji su je kritikoavli investitori i ekonomisti, navodeći da on dovodi do trošenja milijardi funti, bez objašnjenja kako bi to moglo da bude finansirano, kratkoročno gledajući.

"Razumem njihovu zabrinutost za ono što se desilo protekle nedelje, ali stojim pri paketu koji smo najavili, kao i pri tome da smo morali da ga najavimo, jer je bila potrebna brza reakcija, ali prihvatam da je trebalo bolje da pripremimo teren", rekla je Liz Tras.