Читај ми!

Madurovi “narko rođaci“ za direktore naftnih kompanija, razmena zatvorenika SAD i Venecuele

Venecuela je oslobodila sedam Amerikanaca, uključujući pet direktora naftne kompanije "Citgo Petroleum", u zamenu za dvoje rođaka venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura koji su u zatvoru u Sjedinjenim Državama zbog osuda za drogu, saopštili su američki zvaničnici.

U razmeni su rukovodioci "Citgo Petroleuma", pored veterana američkih marinaca Metjua Hita i još jednog američkog državljanina po imenu Osman Kan. Razmenjeni su za dvojicu nećaka Madurove supruge, koji su uhapšeni 2015. godine, prenosi Rojters.

 

Predsednik SAD, Džozef Bajden je u saopštenju naveo da će se "pogrešno pritvoreni" Amerikanci uskoro ponovo spojiti sa svojim porodicama.

"Danas slavimo to što će sedam porodica ponovo biti cele. Svim porodicama koje još uvek pate i odvojene su od svojih najmilijih koji su nepravedno pritvoreni - znajte da ostajemo posvećeni obezbeđivanju njihovog puštanja na slobodu", rekao je Bajden.

Razmena zatvorenika, za koji je jedan američki zvaničnik rekao da se dogodio na aerodromu u neodređenoj trećoj zemlji, usledio je posle višemesečnih tajnih razgovora sa Madurovom socijalističkom vladom, koja je pod strogim sankcijama SAD, uključujući energetski sektor zemlje OPEK-a.

Madurova vlada je u saopštenju navela da su kao rezultat razgovora započetih u martu oslobođena dva mlada Venecuelanca koji su "nepravedno" držani u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i grupa američkih državljana koji su bili predmet sudskog postupka u Venecueli i pušteni su iz " humanitarnih razloga". 

Oslobođeni Amerikanci su stabilnog zdravlja i "presrećni što su krenuli kući", dok su dvojica Venecuelanaca na putu u južnoameričku zemlju, rekao je novinarima visoki zvaničnik Bajdenove administracije na telefonskom brifingu.

Bajden je odobrio razmenu pre nedelja, donevši "tešku odluku, bolnu odluku". Američki zvaničnici su ranije u četiri oka rekli da je Maduro želeo da iskoristi pritvorenike kao adut za pregovaranje.

Razmena, koja je podrazumevala da Bajden pomiluje dvojicu Venecuelanaca koje su američke vlasti nazvale "narko nećacima", nije promenila politiku Vašingtona prema Venecueli, rekao je visoki zvaničnik američke administracije. 

Bajdenova administracija je samo malo ublažila sankcije Venecueli iz Trampove ere, rekavši da će razmotriti značajnije korake ako se Maduro vrati pregovorima sa venecuelanskom opozicijom i dođe do napretka ka slobodnim izborima.

Direktori "Citgoa" pritvoreni 2017. godine 

Petorica zaposlenih u kompaniji "Citgo" sa sedištem u Hjustonu, koji su bili pritvoreni u Venecueli 2017. godine, bili su Tomeu Vadel, Hoze Luis Zambrano, Alirio Zambrano, Horhe Toledo i Hoze Pereira.

Pušten je i Hit, bivši marinac koji je hospitalizovan nakon, kako je njegova porodica rekla, pokušaja samoubistva u junu. On je bio u pritvoru od 2020. godine pod optužbom za terorizam, što je negirao.

Kan je identifikovan kao muškarac sa Floride koji je uhapšen u januaru.

Zauzvrat, Sjedinjene Države su oslobodile dvojicu nećaka prve dame Venecuele Silije Flores, Frankija Floresa i Efrena Antonija Kampo Floresa.

Njih dvojica, uhapšeni na Haitiju 2015. u operaciji američke administracije za borbu protiv droga. Osuđeni su 2016. po optužbama SAD da su pokušali da naprave višemilionski posao sa kokainom. Obojica su 2017. osuđeni na po 18 godina zatvora.

Primopredaja zatvorenika, najveća otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2020, dogodila se u "zemlji između Venecuele i Sjedinjenih Država" nakon što su muškarci stigli u odvojenim avionima, rekao je visoki američki zvaničnik.

"Citgo" je pozdravio vest da su rukovodioci slobodni, navodeći u saopštenju da je "zahvalan liderima u Vašingtonu koji su pomogli da se dođe do njihovog oslobađanja".

Venecuelanski sud je 2020. osudio rukovodioce, optužene za proneveru, pranje novca i zaveru, na zatvorske kazne od osam do 13 godina. 

Najmanje četvorica Amerikanaca i dalje su u pritvoru u Venecueli, uključujući dvojicu bivših pripadnika specijalnih snaga američke vojske, Luke Denmana i Ajrana Berija, koji su uhapšeni 2020. godine u vezi sa neuspešnom racijom čiji je cilj svrgavanje Madura.

Venecuela je u martu oslobodila dvojicu zatočenih američkih državljana nakon posete Karakasu najviše američke delegacije poslednjih godina.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво