Čitaj mi!

Kina proslavlja Dan državnosti

Kineski državni savet priredio je prijem u Velikoj sali naroda u Pekingu povodom proslave 73. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, Dana državnosti Kine koji se obeležava 1. oktobra, prenosi agencija Sinhua.

Prijemu su prisustvovali lideri Komunističke partije Kine i ceo državni vrh – Si Đinping, Li Kećijang, Li Džanšu, Vang Jang, Vang Huning, Džao Leđi, Han Dženg i Vang Ćišan, kao i blizu 500 gostiju iz zemlje i inostranstva, navodi kineska agencija.

Premijer Li Kećijang je saopštio da će Komunistička partija ove godine održati svoj 20. Nacionalni kongres i istakao ključni značaj tog događaja.

Naglasio je da je ova godina značajna u razvoju Kine i da je zemlja, suočena sa složenim i izazovnim razvojem događaja, kako unutra tako i spolja, napredovala pod snažnim vođstvom Centralnog komiteta KPK sa Si Đinpingom na čelu.

Li je naveo i da se Peking "snažno suprotstavlja separatističkim potezima koji pozivaju na nezavisnost Tajvana i spoljnom mešanju, kao i da promoviše miran razvoj odnosa u Tajvanskom moreuzu".

Kineski premijer je, takođe, naglasio napore koje Kina ulaže u saradnji sa drugim zemljama, kako bi odgovorila na globalne izazove i promovisala mir, stabilnost, razvoj i prosperitet u svetu.

Li je završio svoj govor pozivajući na još čvršće okupljanje oko Centralnog komiteta KPK pod vođstvom Sija.

Danas je Nacionalni dan Kine ili Dan državnosti. Nakon pobede u oslobodilačkom ratu pod rukovodstvom KPK, bivši kineski predsednik Mao Cedung je 1. oktobra 1949. godine na trgu Tijenanmen proglasio osnivanja Narodne Republike Kine. Od tada, 1. oktobra svake godine proslavlja se Dan državnosti.