Čitaj mi!

Severna Koreja ispalila još dve balističke rakete

Severna Koreja je ispalila dve balističke rakete kratkog dometa ka moru kod istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje.

To je četvrto lansiranje Pjongjanga za nedelju dana, što povećava napetosti na Korejskom poluostrvu, gde su prvi put od 2017. ratne mornarice Južne Koreje, SAD i Japana održale zajedničke protivpodmorničke vežbe u petak i nakon posete potpredsednice SAD Kamale Haris regionu ove nedelje, prenosi Rojters.

Dve rakete kratkog dometa lansirane su iz Sunana, severno od Pjongjanga, glavnog grada Severne Koreje, navodi se u saopštenju generalštaba vojske Južne Koreje.

U saopštenju se precizira da je procenjeni domet raketa bio na 350 kilometara i da su letele na visini od 30 km brzinom od šest maha.

Japanska obalska straža prijavila je najmanje dva testiranja Pjongjanga, za koja se sumnja da su balističke rakete.

"Rakete su letele 400 i 350 kilometara, dostižući visinu od 50 kilometara", rekao je japanski ministar odbrane Toširo Ino.

Tokio je uložio protest Pjongjangu diplomatskim kanalima, naveo je Ino, dodajući da su rakete verovatno letele "nepravilnom putanjom" i da su projektovane da izbegnu dejstvo PVO.

Američka indo-pacifička komanda saopštila je da je upoznata sa lansiranjem balističkih projektila i ocenila da one ne predstavljaju neposrednu pretnju američkom vojnom osoblju ili teritoriji ili njihovim saveznicima.

Takođe je navedeno da SAD ostaju čvrsto posvećene odbrani Japana i Južne Koreje.

Severna Koreja je ispalila projektile pre i posle posete potredsednice SAD Kamale Haris Južnoj Koreji, čime je povećala rekordan broj testiranja oružja tokom ove godine, a Pjongjang je ove godine takođe izveo i prvu probu interkontinentalne balističke rakete od 2017.

Obeležavajući 74. godišnjicu oružanih snaga Južne Koreje, predsednik Jun Suk-Jol je osudio, kako je nazvao, nedavne vojne provokacije Severne Koreje i obećao da će pojačati zajedničke vojne vežbe sa SAD.

Specijalni izaslanik Južne Koreje za pitanja mira i bezbednosti na Korejskom poluostrvu, Kim Gun, imao je telefonske razgovore sa svojim američkim i japanskim kolegama, u kojima su kako je naveo, zajednički osudili raketne testove Pjongjanga.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je sankcije Severnoj Koreji zbog balističkih projektila i nuklearnih proba.

Pjongjang odbacuje sankcije kao kršenje suverenog prava na samoodbranu i istraživanje svemira, preneo je Rojters.