Читај ми!

Nejmar, dres Brazila i Bolsonaro – kvaka 22

Brazilska fudbalska zvezda Nejmar dao je podršku predsedniku Žairu Bolsonaru, tri dana pre nego što lider krajnje desnice odmeri snagu na izborima protiv levičarskog rivala Luiza Inasija Lule da Silve. Petina građana Brazila ne želi da nosi žuti dres iz političkih razloga, navodi Gardijan.

Napadač Pari Sen Žermena snimio je video u kome peva uz Bolsonarov džingl i obema rukama pokazuje znak "V" kako bi označio 22, broj Bolsonarove partije na elektronskim glasačkim listićima.

Bolsonaro, prenosi Gardijan, zaostaje u anketama i mogao bi da se suoči sa ponižavajućim porazom u prvom krugu kada u nedelju 156 miliona Brazilaca izađe na birališta.

Ako nijedan kandidat ne osvoji većinu u prvom krugu, drugi krug će biti održan 30. oktobra.

Nejmarova podrška lideru krajnje desnice došla je dan nakon što je Bolsonaro posetio Nejmarov institut u Santosu, gradu u kom je stekao ime kao mlad igrač pre nego što je zaigrao za Barselonu.

Nejmar nije bio prisutan, ali je telefonom poželeo dobrodošlicu Bolsonaru u dobrotvornu organizaciju.

Bolsonaro je preuzeo vlast 2018. godine uz podršku nekoliko vrhunskih fudbalera, među kojima su bivši napadači Barselone Ronaldinjo i Rivaldo, krilo Totenhema Lukas Mura i bivši vezista Juventusa i Galatasaraja Felipe Melo.

Od tada, drugi igrači su davali podršku predsedniku koji je dobio ime po Žairu da Rosa Pintu, legendarnom brazilskom igraču iz 1940-ih i 50-ih godina prošlog veka.

Bolsonaro važi za strastvenog ljubitelja fudbala.

U kampanji pre četiri godine koristio je nacionalne simbole kao što su zastava, himna i čuveni žuti dres Brazila. 

Poslednjih meseci, međutim, u toku je kampanja za "oduzimanje" dresa krajnjoj desnici uoči Svetskog prvenstva u novembru. Pevačica Ljudmila, internacionalna zvezda Anita i muzičar Đonga koji podržavaju Lulu nosili su, upravo brazilski dres na svojim nastupima.

"Oni [pristalice Bolsonara] misle da je sve njihovo, prisvajaju značenje porodice, prisvajaju našu nacionalnu himnu, prisvajaju sve. Ali evo istine: sve je naše, ništa nije njihovo", rekao je Đonga tokom jednog nastupa. 

To pitanje je uznemirujuće za mnoge koji su odrasli gledajući kako dresi nose Pele, Sokrates, Ronaldo i Marta kao simbol meke moći Brazila.

Sada je 20 odsto Brazilaca reklo da neće nositi brazilski dres iz političkih razloga, navodi se u nedavnoj studiji Sportske administrativne lige Univerziteta Ibmec.

Još jedan znak polarizacije oko odeće dogodio se kada je "Najk" lansirao novi brazilski komplet ove godine, a proizvođači nisu dozvolili kupcima da stave Bolsonaro ili Lulino ime na poleđinu.

Sam Nejmar je ranije ove godine priznao da reprezentacija više nije voljena kao nekada.

"Oni govore o demokratiji i mnogim drugim stvarima, ali kada neko ima drugačije mišljenje napadaju ih isti ljudi koji govore o demokratiji", napisao je Nejmar. "Zamisli", dodao je.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво