Čitaj mi!

Tužba protiv Trampa i njegove dece, optuženi za prevaru i utaju poreza

Državno tužilaštvo Njujorka podnelo je tužbu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, troje njegove dece i Trampove organizacije, navodeći da su bili umešani u opsežnu prevaru koja je trajala više od decenije koju je bivši predsednik iskoristio da se obogati.

U tužbi, koja ima više od 200 stranica, državna tužiteljka Letiša Džejms navodi da prevara uključuje sve aspekte Trampovog poslovanja, uključujući njegovu imovinu i terene za golf.

Prema tužbi, Trampova organizacija je prevarila zajmodavce, osiguravače i poreske vlasti tako što je nerealno prikazala vrednost njegove imovine koristeći pogrešne procene.

"Ova dela prevare i lažnog predstavljanja bila su slične prirode, počinio ih je viši menadžment u Trampovoj organizaciji u delu godišnjeg izveštaja koji je odobrilo najviše rukovodstvo Trampove kompanije i Tramp lično", navodi se u tužbi.

Tramp i njegova deca – Donald Tramp Mlađi, Erik Tramp i Ivanka Tramp – navedeni su kao optuženi.

Imenovani su i Alen Vajselberg, bivši finansijski direktor Trampove organizacije, i Džef Mekoni, dugogodišnji direktor u kompaniji.

Tužba je podignuta nakon istrage finansija Trampove kompanije koja je trajala tri godine. Na čelu istage bila je tužiteljka Letiša Džejms, koja je iz redova demokrata.

Džejmsova traži 250 miliona dolara navodno nezakonito stečenih sredstava i da se trajno zabrani Trampu i njegovoj deci, koja su navedena u tužbi, da budu direktori preduzeća registrovanog u državi Njujork.

Tužiteljka, takođe, traži da se poništi korporativni sertifikat Trampove organizacije, koji bi, ako ga sudija odobri, mogao da primora kompaniju da prestane sa radom u državi Njujork.

Tramp se suočava sa brojnim krivičnim istragama federalnih i državnih tužilaca koje uključuju tačnost finansijskih izveštaja njegove kompanije, mešanje u predsedničke izbore 2020. i njegovo rukovanje poverljivim dokumentima nakon što je napustio funkciju. Tramp je negirao sve optužbe.