Čitaj mi!

"Vežba" sa pravim zemljotresom - Meksikanci strah prikrili mimovima

Meksiko je juče pogodio zemljotres jačine 7,6 jedinica Rihtera i to baš na godišnjicu dva prethodna razorna zeljotresa. Kada su zgrade prestale da podrhtavaju, Meksikanci su se na društvenim mrežama okrenuli mimovima.

Meksikanci su pronašli humor u naučno neobjašnjivoj situaciji. Naime, zemljotres je pogodio njihovu zemlju sat vremena pre najavljene vežbe tokom koje je trebalo da pokažu da znaju kako da se ponaša prilikom potresa.

Sve se, pritom, dogodilo na dan kada se obeležavaju godišnjice dva razorna potresa, iz 1985. i 2017. godine.

Procenjuje se da je u razornom potresu 19. septembra 1985. godine život izgubilo 10.000 ljudi, dok je u zemljotresu koji je istog datuma 2017. pogodio Meksiko stradalo najmanje 350 osoba.

"Ovi Meksikanci su hardkor, rade vežbe o zemljotresima sa pravim zemljotresima", na jednom mimu govori Barak Obama.

Meksiko, koji ima seizmički najaktivnije tlo, poznat je po iznenađujuće mirnim evakuacijama stanovništva.

Na jednom od mimova ptičica čita knjigu na kojoj piše "kako preskočiti period od 18. septembra do 20. septembra", dok na drugom meksička vlada poziva strance da posete Meksiko svakog 19. septembra i iskuse pravi potres.

Neki od mimova su bili sumnjičavi prema zvaničnim izveštajima koji navode da je tajming poslednjeg zemljotresa slučajnost, a neki su bili ipolitički: Tresla se zemlja tokom vlasti predsednika Obradora, ali više se tresla vlada njegovog prethodnika.