Čitaj mi!

Deoničari Tvitera odobrili prodaju kompanije Ilonu Masku

Deoničari Tvitera danas su u sedištu kompanije u San Francisku odlučili da odobre prodaju te društvene mreže Ilonu Masku za 44 milijarde dolara.

Odluka deoničara znači da će "Tviter" na sudu pokušati da primora najbogatijeg čoveka na svetu da kupi kompaniju, piše Bi-Bi-Si.

Glasanje je usledilo nekoliko dana nakon Maskovog trećeg pisma "Tviteru", u kojem je tražio da se raskine ugovor, podseća Si-En-En.

"Tviter" je u aprilu prihvatio ponudi Maska da kupi kompaniju, ali je on u maju rekao da odustaje zato što su mu dali netačne podatke o broju spam i bot naloga.

Iz "Tvitera" je Masku rečeno da manje od pet odsto aktivnih dnevnih korisnika otpada na botove, ali je on tvrdi da je taj broj višestruko veći.

Berzanska vrednost "Tvitera" trenutno iznosi 32 milijarde dolara, što je znatno manje od onoga što je ponudio Mask.

Deoničari "Tvitera" danas su kompaniji dali zeleno svetlo da tuži Maska zbog toga što je odustao od kupovine.

Spor bi mogao da bude razrešen u oktobru, kada će dve strane izložiti svoje argumente na sudu u Delaveru, nakon čega će sudija odlučiti da li Mask mora da kupi kompaniju.

Bivši direktor svedočio o navodnim bezbednosnim propustima

Pre današnje odluke deoničara, bivši direktor za bezbednost "Tvitera" Piter Zatko je pred Pravosudnim odborom Senata svedočio o navodnim bezbednosnim propustima na toj društvenoj mreži.

Rekao je da je kompanija "dovodila u zabludu javnost" o tome koliko je platforma bezbedna i tvrdio je da Tviter "decenijama zaostaje" u bezbednosnim standardima.

"Tviter" je saopštio da je Zatko dobio otkaz u kompaniji i da ništa od onoga što je rekao nije tačno.

Zatko je prethodno potvrdio navode Maska da na Tviteru ima neuporedivo više spam i lažnih naloga nego što kompanija priznaje, ali danas u Senatu nije o tome govorio.
Prošle sedmice sudija u Delaveru je saopštio da će Maskovim advokatima dozvoliti da se pozivaju na tvrdnje Zatka.