Читај ми!

Nova britanska premijerka Liz Tras obećava: Rešiću energetsku krizu

Britanija je dobila novu premijerku, treću u istoriji. Ekonomska situacija u Britaniji na početku mandata Lize Tras ocenjuje se kao najteža od Drugog svetskog rata. Mandatarka najavljuje zamrzavanje računa za struju i gas, ali i oštriju politiku prema Kini.

Emocije i, očekivano, poneka kontroverza, čak i u poslednjim satima mandata Borisa Džonsona.

"To je to, narode", poručuje bivši premir Boris Džonson.

Malo ko veruje da je Boris Džonson koji je, odlazeći iz ulice Dauning broj 10 posle 1.140 dana, konzervativce pozvao na jedinstvo, zaista, rekao politici zbogom.

Džonson i Trasova uzleteli su, zatim, odvojenim avionima prema Škotskoj i letnjoj rezidenciji kraljice.

Usledila je "rukoljubna audijencija" sa koje je Liz Tras izašla kao zvanični mandatar nove vlade. Obrisi njenog kabineta se naziru.

Jedini nepromenjeni resor je odbrana na čelu sa popularnim Benom Valasom. U Forin Ofis se iz ministarstva obrazovanja useljava Džejms Kleverli.

Njegovi izazovi su odblokirati vlast u Severnoj Irskoj, nastaviti podršku Ukrajini i osmisliti novu agresivniju politiku prema Kini.

"Tras je najavila da će tokom njenog mandata, Kina biti priznata pretnja Ujedinjenom Kraljevstvu", kaže direktor međunarodnih bezbednosnih studija Kraljevskog instituta ujedinjenih oružanih snaga Nil Melvin.

Prvi crni član britanske vlade Kvasi Kvarteng potvrđen je kao ministar finansija, a njegov resor privrede i energetike preuzima kontroverzni Džejkob Ris-Mog.

Vrednost funte skočila je na vest Bi-Bi-Si-ja o zamrzavanju računa za struju i gas u narednih 18 meseci, kao i pomoć za firme od 40 milijardi funti.

"Zasukaću rukave i rešiću energetsku krizu, koju je izazvao Putinov rat. Ove nedelje rešiću problem računa za energente i obezbediti buduće snabdevanje", naglašava britanska premijerka Liz Tras.

Nacija tek treba da upozna Lis Tras. Njen uspeh, ali i opstanak zavisiće od brzine rešavanja ekonomskih problema običnih građana. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво