Читај ми!

Talibani slave odlazak Amerikanaca kao Dan slobode, priredili vatromet

Odlazak američke vojske iz Avganistana talibani slave kao Dan slobode, a tim povodom u Kabulu je priređen vatromet. Odlazak vojske SAD otvorio je vrata za povratak talibana na vlast, kao i njihovih zakona zbog kojih su mnogi napustili zemlju.

Povlačenje američke vojske okončano je minut pre ponoći po lokalnom vremenu, 30. avgusta 2021

Time je okončana dvodecenijska borba koju su američki vojnici vodili protiv snaga optuživanih za napade na Njujork 11. septembra 2001. 

Vatromet koji je obasjao nebo nad Kabulom pratili su i slavljenički pucnji u vazduh, a talibanska vlada je sredu proglasila državnim praznikom.

Vašington i njegovi saveznici u NATO-u nisu očekivali da će talibani toliko brzo da prodru u Kabul, pa je u žurbi organizovano njihovo povlačenje.

Haos koji je zbog toga nastao koštao je života 13 američkih vojnika, a hiljade Avganistanaca i stotine Amerikanaca tražile su način da pobegnu od novih vlasti.

I dok su mnogi uspeli da pobegnu, mnogi su i dalje zaglavljeni u Avganistanu u kojem talibani pokušavaju da uspostave funkcionalnu vlast, koju će priznati međunarodna zajednica.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво