Читај ми!

Australija, novinar rešio misteriju ubistva staru 40 godina

Četrdeset godina trebalo je australijskom pravosuđu da rasvetli nestanak Linet Doson. Iako njeno telo nikada nije pronađeno, za ovaj zločin krivim je proglašen njen suprug Kris Doson i to zahvaljujući istrazi novinara u popularnom podkastu koji se bavi zločinima.

Presuda bivšem ragbisti Krisu Dosonu usledila je nakon decenija spekulacija o nestanku njegove supruge Linet u januaru 1982. Njeno telo nikada nije pronađeno, a nije bilo nikakvih neposrednih dokaza o eventualnom ubistvu.

Kris Doson je za ubistvo optužen tek 2018. i to nakon što je podkast koji se bavi zločinima analizirao ovaj slučaj. Tada je utvrđeno da je on imao aferu sa bebisiterkom, što je pokrenulo novu istragu.

Sada 74-godišnji Kris Doson je negirao da je počinio ubistvo, ostavši pri svom iskazu da je ona napustila njega i njihovo dvoje dece kako bi se, verovatno, pridružila nekoj religijskoj grupi. 

Sudija Ijan Harison rekao je da su dokazi bili ubedljivi. Utvrđeno je da je on bio opsednut bebisiterkom tinejdžerkom i da je želeo njome da zameni svoju suprugu.

Postao je očajan kada njegovi prethodni planovi da napusti svoju ženu nisu uspeli, a bebisiterka je želela da okonča aferu.

"Izgledi da bi mogao da ostane bez nje (bebisiterke) bili su toliko frustrirajući da su ga na kraju savladali i on je rešio da ubije suprugu", naveo je sudija.

Samo nekoliko dana nakon što je Linet Doson nestala, bebisiterka se uselila u njihovu kuću. On je prijavio nestanak supruge nakon šest nedelja.

Pravda stigla zahvaljujući podkastu 

Ovaj slučaj, star 40 godina, vratio se u žižu javnosti nakon što ga je novinar Hedli Tomas istražio u podkastu The Teacher's Pet. U podkastu su iznete tvrdnje da je Doson, koji je bio nastavnik u srednjoj školi, imao aferu sa 16-godišnjom učenicom u vreme kada je njegova supruga nestala.

Taj podkast je osvojio najvišu australijsku novinarsku nagradu i više od 30 miliona puta je pregledan, nalazio se u vrhu listi u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD, Kanadi i na Novom Zelandu.

Sudija je, međutim, rekao da je podkast ugrozio samo suđenje jer nije bio izbalansiran.

Suđenje je bilo odloženo zbog publiciteta koje je steklo, a Dosonovi advokati su tvrdili da je podkast imao uticaja na svedoke i potencijalne porotnike.

Zbog toga je presudu doneo sudija, a ne porota.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара