Čitaj mi!

"Tihi otkaz" postao trend na Zapadu - šta se krije iza ovakvog načina rada

Krilatica "radim koliko moram" odnosno "onoliko za koliko sam plaćen" predstavlja definiciju termina "quiet quitting", koji je postao hit na Tik-Toku. Takav način rada je sve prisutniji među milenijalcima širom sveta koji se pitaju - zašto bismo radili više od onoga za šta smo plaćeni?

Godine prekovremenog rada u kompanijama sa manjkom zaposlenih i izgaranje na poslu doveli su do promene u načinu rada koji se naziva "tihi otkaz" (Quiet quitting). 

Ovaj termin može da dovede u zabludu, jer nije zapravo reč o otkazu - i dok neki smatraju da je reč o tome da se radi minimalno, drugi ističu da radnici rade zapravo ono za šta su plaćeni, a ne više od toga. Pre svega je reč o generaciji Z i milenijalcima.

"Tihim otkazom" se, u svakom slučaju, izbegava savremen, užurban ritam i davanje maksimuma na poslu, kada za to ne postoji nagrada.

"Umesto toga radite upravo ono za šta ste plaćeni, završavate tačno na vreme ili ranije i onda se isključujete. Vi ne dajete otkaz, ali radite samo onoliko koliko morate", navodi Gardijan

Ovoj promeni u načinu rada doprinela je i pandemija jer su radnicima nagomilavane obaveze usled brojnih otpuštanja. Ljudi su zato počeli da preispituju svoj pristup poslu i da se pitaju - šta ja imam od toga.

Ispostavilo se da trenutno 49 posto radnika širom sveta nema veće ambicije i ne teži unapređenju. Njima je prekovremeni rad ili prihvatanje dodatnih zadataka crvena linija koju ne žele da pređu.

Postavljanje granica

Kako ne bi došlo do izgaranja na poslu stručnjaci savetuju postavljanje granica, što započinje time što utvrdite šta su zapravo za vas te crvene linije - da li je to prekovremeni rad, ili nabacivanje dodatnih poslova koji nisu strogo u vezi sa vašim radnim mestom

Da biste bili zadovoljni na poslu, treba da utvrdite i kakvu poziciju želite da imate u firmi i o tome da razgovarate sa svojim menadžerom, savetuju eksperti.

Na taj način ćete i izbeći moguće nerazumevanje o tome koje su, prema vašem mišljenju vaše odgovornosti, a šta o tome misli šef.

Ako želite da dobijete odgovarajuću naknadu za dodatni rad na poslu, to treba istaći i predstaviti poslodavcu. Kažite mu zašto to zaslužujete i potkrepite svojim dosadašnjim postignućima.

Hašteg #QuietQuitting postao je hit na Tik-Toku gde je korišćen 18,7 miliona puta, a neki od korisnika pravdaju ovakav način rada:

Postavljanje granica je normalno, kao i to da radimo samo onoliko za koliko smo plaćeni. Treba da brinemo o sebi.