Читај ми!

Ruždi nekoliko dana pred napad: Fatva davno izrečena, u Americi ponovo živim normalno

Samo nekoliko dana pre nego što je napadnut nožem u Njujorku, čuveni pisac Salman Ruždi rekao je u intervjuu za nemački list "Štern" da ponovo živi relativno normalno nakon što se godinama skrivao zbog pretnji smrću.

Salman Ruždi je u intervjuu za nemački list Štern, čijeg je novinara ugostio u Njujorku, napomenuo da je fatva, izdata u Iranu 1989. godine, a kojim se muslimani širom sveta pozivaju da ga ubiju zbog bogohuljenja, davno izrečena i da ponovo živi relativno normalno.

"Bilo je to davno. Nekoliko godina je bilo ozbiljno, ali otkako živim u Americi, nisam imao više problema", rekao je Ruždi.

Pisac je sebe nazvao optimistom, ali i istakao da je loša stvar što su pretnje smrću danas postale uobičajene. Naglasio je da bi i za njega tada sve bilo mnogo opasnije da su postojale društvene mreže.

Čuveni pisac, koji je rođen u Indiji, ali je postao američki državljanin 2016. godine i živi u Njujorku, rekao je i da je zabrinut zbog pretnji demokratiji u SAD.

Upitan da li je nostalgičan, Ruždi je rekao da nije i da voli istoriju, ali da kada je u pitanju njegov život, više voli da gleda unapred.

Intervju je trebalo da se pojavi 18. avgusta, ali ga je Štern objavio dan nakon napada na Ruždija.

Napadač na Ruždija simpatizer Iranske revolucionarne garde

Ruždijeva knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Iranu, a mnogi muslimani je smatraju bogohuljenjem.

Nekadašnji vrhovni iranski vođa, ajatolah Homeini, izdao je 1988. godine fatvu ili verski edikt, pozivajući muslimane da ubiju Ruždija zbog bogohuljenja.

Takođe, Iran je ponudio preko tri miliona dolara nagrade za osobu koja ubije Ruždija.

Napadač na Ruždija, Hadij Matar iz Nju Džerzija, koji je optužen za pokušaj ubistva i napad, navodno je gajio simpatije prema šiitskom ekstremizmu i ciljevima Iranske revolucionarne garde, utvrđeno je pregledom njegovih naloga na društvenim mrežama, javila je televizija En-Bi-Si Njujork, pozivajući se na izvor iz policije upoznat sa istragom.

Bez reakcije Irana; Hezbolah: Ne znamo ništa o napadu 

Iran još nije zvanično reagovao na napad na Ruždija, ali je nekoliko iranskih novina pohvalilo njegovog napadača. 

Zvaničnik libanske oružane grupe Hezbolah, koju podržava Iran, tvrdi da ta grupa nema informacija o napadu na pisca i kaže da ga zato neće komentarisati.

Britanski pisac napadnut je u petak u saveznoj američkoj državi Njujork uoči održavanja tribine na kojoj je trebalo da učestvuje. Ruždija je napadač više puta ubo u vrat na bini amfiteatra Instituta u okrugu Iri.

Ruždijev agent Endru Vajli saopštio je ranije danas da je pisac na respiratoru i da ne može da govori.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво