Čitaj mi!

Njujork – napad nožem na Ruždija, slavni pisac na operacionom stolu

Britanski pisac Salman Ruždi napadnut je saveznoj američkoj državi Njujork uoči održavanja tribine na kojoj je trebalo da učestvuje. Ruždija je napadač više puta ubo u vrat na bini amfiteatra Instituta u okrugu Iri. Lekar koji se zatekao na prijemu slavnog književnika u bolnicu, opisao je Ruždijeve rane kao "ozbiljne, ali izlečive".

Ruždi, koji je rođen u Indiji, čije je roman doveo do pretnji smrću i fatve iranskog režima, napadnut je nožem u amfiteataru Instituta "Šatokva".

Kako je saopštila policija, Ruždija je napadač ubo u vrat na bini amfiteatra instituta u okrugu Iri koji se nalazi na zapadu savezne američke države Njujork, prenosi Njujork tajms.

Očevici navode da je Ruždi izboden "deset do 15 puta". Ležao je u lokvi krvi dok se publika i prisutni policajac uhvatio u koštac sa napadačem, koji je savladan i odveden u pritvor.

Osoba koja je trebalo da bude moderator tribine pretrpela je lakšu povredu glave.

Guvernerka države Njujork Keti Hočul rekla je na konferenciji za novinare da je policajac spasao Ruždijev život i kao i život moderatora tribine. 

Ruždi je prevezen helikopterom u lokalnu bolnicu. Britanski Telegraf navodi da je njegov agent rekao da pisca trenutno operišu.

Martin Haskel, lekar koji je bio među onima koji su prvi pritekli na prijemu književnika u bolnicu, opisao je Ruždijeve rane kao "ozbiljne, ali izlečive".

Prvu informaciju o napadu dao je izveštač Asošiejted presa koji je rekao da je video kako muškarac upada na binu i počinje da udara ili ubada Ruždija dok je predstavljan.

Ruždijeva knjiga "Satanski stihovi" zabranjena je u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohulnom.

Godinu dana kasnije, tadašnji iranski lider ajatolah Homeini izdao je fatvu, ili edikt, pozivajući na Ruždijevu smrt. 

Iran je takođe ponudio preko tri miliona dolara nagrade za osobu koja ubije Ruždija.

Tajms ov Izrael navodi da se iranska vlada odavno distancirala od Homeinijevog dekreta, ali je antiruždijevsko raspoloženje ostalo.

Pre deset godina, poluzvanična iranska verska fondacija povećala je nagradu za ubistvo Ruždija sa 2,8 miliona dolara na 3,3 miliona dolara.

Ruždi je tada odbacio tu pretnju, rekavši da "nema dokaza" da su ljudi zainteresovani za nagradu.