Čitaj mi!

Vatra ponovo buknula na jugozapadu Francuske, evakuisano 10.000 ljudi

Požar koji je uništio hiljade hektara suve šume na jugozapadu Francuske ponovo je buknuo usred žestoke suše i poslednjeg talasa ekstremnih vrućina. U požarima koji su zahvatili oblast Žirond u regionu Nova Akvitanija na jugozapadu Francuske uništeni su brojni stambeni objekti i evakuisano je oko 10.000 stanovnika.

Vatrogasci nisu uspevali da kontrolišu požar uprkos podršci aviona kanadera, a nad celom oblasti nebo je bilo narandžasto-crno, zatamnjeno dimom koji je kuljao iz zapaljenih šuma.

Požari, koji su u Žirondu uništili oko 6.200 hektara površina prešli su i u susednu oblast  Land.

Francuska, kao i ostatak Evrope, ovog leta se bori sa uzastopnim toplotnim talasima i najvećom sušom, a desetine šumskih požara, od kojih je najmanje osam velikih, bukte širom zemlje.

"Pripremite svoja dokumenta, kućne ljubimce koje možete poneti sa sobom i najnužnije stvari", navodi se u instrukcijama koje je su lokalne vlasti objavile na Fejsbuku kao uputstvo stanovništvu za evakuaciju.

U obližnjem gradiću Osten policija je ranije išla od vrata do vrata i savetovala građanima da se evakuišu, jer je vatra napredovala, a zatvoreni su brojni lokalni putevi i autoput.