Čitaj mi!

Tramp odbio da svedoči pred sudom u Njujorku: Najveći lov na veštice u istoriji SAD

Bivši američki predsednik Donald Tramp odbio je da odgovara na pitanja pod zakletvom u okviru dugogodišnje građanske istrage koju je sprovela njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms o njegovim poslovima kao mogula za nekretnine.

Donald Tramp je naveo da je po savetu advokata odbio da odgovara na pitanja u okviru prava i privilegija koje su svakom građaninu date Ustavom Sjedinjenih Država.

Trampa je trebalo da saslušaju advokati kancelarije njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms u okviru istrage o tome da li je Trampova organizacija prevarila zajmodavce, osiguravače i poreske vlasti podnoseći obmanjujuće finansijske izveštaje. 

Džejmsova je, kako prenosi Rojters, navela da je istraga otkrila značajne dokaze da je Trampova organizacija, koja upravlja hotelima, golf terenima i drugim nekretninama, precenjivala vrednosti imovine za dobijanje povoljnih kredita i potcenjivala njihovu vrednosti da bi dobili poreske olakšice. 

Donald Tramp je ranije kritikovao saslušanje u postu na njegovoj platformi Thruth Social, dan pre nego što je trebalo da se pojavi na svedočenju.

"Večeras u Njujorku. Sutra se vidimo sa rasističkim državnim tužiocem Njujorka, za nastavak najvećeg lova na veštice u istoriji SAD", naveo je Tramp.

Izjava bivšeg američkog predsednika nakon što je odbio da svedoči, puna je napada na Džejmsovu, ali završava tako što bivši predsednik izjavljuje da je izgubio veru u pravosudni sistem - barem pod njegovim demokratskim rivalom, predsednikom Džoom Bajdenom.

"Jednom sam pitao: 'Ako si nevin, zašto se pozivaš na peti amandman?' Sada znam odgovor na to pitanje. Kada vaša porodica, vaša kompanija i svi ljudi u vašoj orbiti postanu mete neosnovanog, politički motivisanog lova na veštice koji podržavaju advokati, tužioci i lažni mediji, nemate izbora. Ako je bilo ikakvih pitanja u glavi, upad FBI-a u moj dom, Mar-a-Lago, u ponedeljak, samo dva dana pre ovog svedočenja, izbrisao je svaku neizvesnost. Apsolutno nemam izbora jer su sadašnja uprava i mnogi tužioci u ovoj zemlji izgubili sve moralne i etičke granice pristojnosti", naveo je Tramp u izjavi.

Tramp je ispitivan o tačnosti njegove neto vrednosti i finansijskih izveštaja u prethodnim tužbama, što neki savetnici kažu da je jedan od razloga zašto bi trebalo da odgovara na pitanja u trenutnoj istrazi, prenosi Si-En-En.