Читај ми!

Kralj Felipe VI na meti kritika, španski političari ga osuđuju što nije odao počast Bolivarovom maču

Kralj Španije Felipe VI na inauguraciji novog kolumbijskog predsednika Gustava Petra nije ustao prilikom unošenja mača Simona Bolivara tokom ceremonije. Taj gest španskog monarha izazvao je burne reakcije pojedinih političara u Španiji koji su, između ostalog, kritikovali kralja zbog toga što nije odao počast oslobodiocu južnoameričkih država.

Španski kralj Felipe VI bio je među državnicima koji su prisustvovali inauguraciji Gustava Petra, novoizabranog predsednika Kolumbije, u Bogoti. Deo ceremonije bilo je unošenje mača Simona Bolivara, koji je predvodio borbe za oslobođenje južnoameričkih država od španske vlasti tokom 19. veka.

Prilikom unošenja mača na binu, prisutni su ustali, ali ne i španski kralj, što je izazvalo polemiku, naročito u političkoj javnosti Španije. Mnogi poslanici kritikovali su monarha i najavili da će zatražiti zvanično objašnjenje od institucija.

Među njima je i Jone Belara, ministarka socijalnih prava Španije i predsednica pokreta Podemos, koja je zatražila izvinjenje zbog gesta kralja Španije.

"Preuzimanje dužnosti Gustava Petra uvodi u vlast prvu kolumbijsku vladu u službi svog naroda. Naša uloga bila je da pokažemo poštovanje i podršku demokratskom procesu koji smo pratili. Ono što se dogodilo je neobjašnjivo i zaslužuje izvinjenje", navela je Belara na Tviteru.

Osim Belare, reagovali su i poslanici Podemosa, partije koja je u vladajućoj koaliciji sa PSOE premijera Pedra Sančeza, a kraljev postupak osudile su i regionalne partije koje se zalažu za nezavisnost pojedinih španskih pokrajina.

Unošenje Bolivarovog mača na polaganje zakletve bila je prva odluka Gustava Petra po stupanju na dužnost predsednika Kolumbije. Petro je prvi levičarski predsednik te države, a nekada je bio član nacionalističke gerilske grupe M-19, čiji je cilj bio borba za demokratiju u Kolumbiji.

Pripadnici te grupe su 1974. godine ukrali Bolivarov mač, čime je grupa M-19 simbolično želela da pozove na narodni ustanak protiv vlasti. Mač je vraćen kada je grupa postigla dogovor o demobilizaciji krajem osamdesetih za vreme mandata predsednika Virhilija Barka.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи