Читај ми!

Italijani troše milijarde evra u apoteci - među najprodavanijima kontraceptivne pilule i vijagra

U Italiji raste potrošnja lekova, kako onih koji se izdaju na recept tako i onih za koje građani plaćaju punu cenu. U prošloj godini je za lekove potrošeno ukupno 32,2 milijarde evra, što predstavlja povećanje od skoro četiri odsto u odnosu na protekle dve godine. Kada kupuju "na svoju ruku", najčešće biraju brendirane.

Italijani troše sve više novca za lekove. Domovi zdravlja i bolnice u poslednjih godinu dana potrošili su na lekove 22,2 milijarde evra, dok je u prethodnoj godini ta cifra bila 21,7 milijardi.

Kada se radi o privatnom sektoru, građani su potrošili 9,2 milijarde evra (prethodne godine 7,1 milijardu) na lekove poput onih za smirenje - anksiolitici (na bazi benzodiazepina), kontraceptivne lekove i sredstva za lečenje erektilne disfunkcije.

Što se tiče lekova koje građani koriste skoro svakodnevno, na prvom mestu su diklofenak i ibuprofen koji ulaze u antiinflamatorne lekove, te paracetamol koji je uvršten u lek protiv bolova.

Italijanska agencija za lekove (Aifa) objavila je poslednji izveštaj o korišćenju lekova u 2021. godini u kome se jasno vidi da trošak za lekove beleži konstantan rast u poslednjih deset godina, što zabrinjava stručnjake.

I za lekove je bitan brend 

Direktor Aife Nikola Magrini izjavio je za Korijere dela Sera da ljudi često na pogrešan način koriste lekove i kupuju ih na svoju ruku, a najčešće se radi o  "brendovima" čija je cena viša u odnosu na jeftinije, generičke lekove koji imaju isti sastojak i istu efikasnost kao i brendirani.

"Italija je skoro na poslednjem mestu u Evropi po potrošnji ovih generičkih lekova, sa incidencom od samo 21 odsto. Potrebne su kampanje usmerene kako na apotekare i građane ne bi li se podstakla upotreba ovih lekova, podjednako efikasnih i sigurnih ali jeftinijih", rekao je koordinator izveštaja Frančesko Trota.

Godišnji trošak po pacijentu 319 evra 

Lekove najčešće koriste osobe starije od 65 godina - njima je namenjeno 70 odsto svih resursa i doza lekova. Javni trošak za svakog starijeg pacijenta je oko 558 evra (599 evra za muškarce i 525 evra za žene).

Kada govorimo o prosečnom trošku za lekove kod svih građana, bez obzira na godine, on je 319 evra.

U 2021. godini, šest od deset osoba je imalo napisan bar jedan recept. Najmanji broj na Severu - 59,3 odsto; U centralnoj Italiji - 64,7 odsto; Na jugu 66,7 odsto.

Kampanja je region sa najvećim bruto rashodom po glavi stanovnika: 199,9 evra i sa najvećom potrošnjom - 1.334 dnevne doze na 1.000 stanovnika.

Sa druge strane, na severu zemlje, u Bolcanu je bruto rashod 113,4 evra i 821,4 doze na 1.000 stanovnika. Razlike između ženskog i muškog pola su takođe vidljive.

Žene vode 

Naime, kod žena se beleže veće vrednosti kako u pogledu izdataka po glavi stanovnika (204 prema 197 evra), tako i u pogledu dnevnih doza (1.257 na 1.000 stanovnika prema 1.107).

U starosnoj grupi između 20 i 64 godine, upotreba lekova je veća nego kod muškaraca.

Kada se radi o lekovima koji se izdaju na recept, a cilj im je stabilizovanje i lečenje kardiovaskularnih bolesti, oni su na prvom mestu u 2021. godini. I mada je Aifa izdala saopštenje, po kojem je potrebno smanjiti potrošnju vitamina D, primećuje se rast od 1,6 odsto, jer su ga lekari neprimereno prepisivali kao lek protiv kovida.

Što se tiče onkoloških lekova, kao i imunomodulatora, te lekova za krv, njih su najviše izdavale javne zdravstvene ustanove.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво