Čitaj mi!

Sirene odjekuju južnim Izraelom, prekršen prekid vatre

Dvadeset minuta nakon što je zvanično počeo prekid vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, rakete su poletele ka Izraelu, javljaju izraelski mediji.

Prekršen prekid vatre, sirene odjekuju južnim Izraelom

Dvadeset minuta, nakon što je stupilo na snagu primirje između Izraela i Palestinskog islamskog džihada uz posredstvo Egipta, rakete su poletele ka Izraelu, javljaju izraelski mediji.

Džeruzalem post navodi da su rakete ispaljene u pravcu izraelskih naselja u blizini granice sa Gazom, čime je prekršen prekid vatre samo osam minuta posle njegovog stupanja na snagu.

Sirene za vazdušnu opasnost ne prestaju da se oglašavaju u izraelskim gradovima u blizini granice sa Pojasom Gaze, a prema inicijalnim izveštajima, jedan projektil je oborio izraelski protivvadzušni sistem, Gvozdena kupola, iznad grada Sderot, javlja Tajms of Izrael.

Zasad nema izveštaja o šteti ili povređenima u napadu.

Raketiranja je bilo i nekoliko minuta pre 23.30.

(Tajms of Izrael, Džeruzalem post

Opširnije Kraće

Prekid vatre stupio na snagu

Prekid vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada je zvanično počeo u 22.30 (23.30 po lokalnom vremenu).

Narednih nekoliko sati biće ključno za saznanje da li će primirje sklopljeno uz posredstvo Egipta zaista okončati razmenu vatre posle četiri dana sukoba, pišu izraelski mediji.

U poslednjim trenucima uoči prekida vatre došlo je do jakih izraelskih udara na Gazu, ali su sada zaustavljeni, pišu mediji.

Opširnije Kraće

Islamski džihad: Postignut dogovor o prekidu vatre

Dogovor o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada  je postignut, saopštio je predstavnik palestinske grupe Muhamed al Hinti.

"Večeras, na predlog Egipta postignut je dogovor o prekidu vatre, u kojem se navodi i obaveza Kaira da radi na oslobađanju dvojice zatvorenika - Basema Sadija i Halila Avavdeha", rekao je Hindi, preneo je Tajms of Izrael.

Bilo je predviđeno da primirje počne u 20.00 sati po lokalnom vremenu, ali je novi termin kada bi prekid vatre trebalo da stupi na snagu 23.30 po lokalnom vremenu (22.30 po srednjeevropskom), ali izraelska strana to nije potvrdila.

Izraelski list prenosi da je premijer Jair Lapid otpočeo sastanak sa vodećim bezbednosnim zvaničnicima, a pojedini izvori su potvrdili izraelskim medijima da Izrael pristaje da prekid vatre stupi na snagu u 23.30.

Opširnije Kraće

Izrael: Islamski džihad do sada ispalio 935 projektila

Prema podacima Izraelskih odbrambenih snaga, broj projektila koje je Islamski džihad do sada ispalio prema Izraelu je 935. Od toga, navode, 160 je palo u Pojasu Gaze.

PVO sistem "Gvozdena kupola" presreo je oko 300 projektila, saopštio je IDF.

Ističu da je taj sistem pokazao skoro 96 odsto uspeha u presretanju projektila ispaljenih prema naseljenim područjima.

Opširnije Kraće

Projektili na teritoriji Izraela i nakon najavljivanog prekida vatre

Samo nekoliko minuta nakon predviđenog prekida vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, ispaljeno je nekoliko projektila na teritoriju Izraela, javlja Džerusalem post.

Sirene za vazdušnu opasnost su se čule u Aškelonu i periferiji Gaze pet minuta nakon 19.00 (20.00 po lokalnom vremenu), što je bilo predviđeno vreme kada je, uz posredstvo Egipta, trebalo da počne primirje.

Izrael je navodno prihvatio primirje, ali jedan visoki zvaničnik je rekao za izraelsku Valu da tačno vreme prekida vatre nije definisano.

Opširnije Kraće

Ubijeno petoro Palestinaca u Gazi

Petoro Palestinaca ubijeno je u izraelskom napadu na automobil u Gazi, prenosi Džerusalem post pozivajući se na palestinske medije.

Islamski džihad je večeras saopštio da najavljenog prekida vatre i primirja neće ni biti ukoliko Izrael ne izađe u susret toj organizaciji.

Prekid vatre otežavaju zahtevi palestinske grupe za garancijama Egipta u vezi sa zatvorenicima i prekidom izraelskih udara u Gazi, prenosi Al Džazira, citirajući neimenovane izvore.

Opširnije Kraće

Lapid: Operacija "Zora" ispunila svoje ciljeve

Izraelska operacija "Zora" protiv palestinskog Islamskog džihada u Pojasu Gaze postigla je svoje ciljeve i nema smisla nastavljati je, kaže izraelski premijer Jair Lapid.

Lapidova kancelarija je saopštila da su premijer i ministar odbrane Beni Ganc posetili komandni centar Izraelskih odbrambenih snaga na jugu zemlje.

Opširnije Kraće

Sirene za vazdušnu opasnost u gradovima širom Izraela

Iako se očekuje da će primirje između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, uz posredovanje Egipta, stupiti na snagu za nekoliko sati, sirene za vazdušnu opasnost čuju se u brojnim izraelskim zajednicama u blizini Pojasa Gaze, javljaju izraelski mediji.

Sirene za vazdušnu opasnost čuju se i u Tel Avivu i drugim velikim gradovima širom Izraela.

Opširnije Kraće

Neimenovani izvori: Izrael i Islamski džihad dogovorili primirje

Neimenovani izvor navodi da su Izrael i Islamski džihad postigli dogovor da večeras uspostave primirje u Gazi, kako je predložio Kairo, ali dve strane još nisu potvrdile tu informaciju.

Egipatski bezbednosni izvor rekao je da je Izrael pristao na ponudu o uspostavljanju primirja, dok je palestinski zvaničnik naveo da će primirje stupiti na snagu večeras u 19.00 časova (20.00 po lokalnom vremenu), preneo je Rojters.

Portparoli Izraela i Islamskog džihada nisu potvrdili informaciju da je dogovoreno uspostavlanje primirja, rekavši samo da su u kontaktu sa Kairom.

Opširnije Kraće

Izrael: Islamski džihad do sada ispalio 780 projektila

Prema podacima Izraelskih odbrambenih snaga, broj projektila koje je Islamski džihad ispalio prema Izraelu je 780. Od toga, navode, 160 je palo u Pojasu Gaze.

PVO sistem "Gvozdena kupola" presreo je oko 270 projektila, saopštio je IDF.

Ističu da je taj sistem pokazao skoro 97 odsto uspeha u presretanju projektila ispaljenih prema naseljenim područjima.

Opširnije Kraće

"Izrael pristao na prekid vatre, čeka se palestinski odgovor"

Posrednici iz Egipta koji rade na postizanju primirja između Izraela i palestinskog Islamskog džihada predložili su da primirje u Gazi stupi na snagu večeras u 19.00 časova (20.00 po lokalnom vremenu), izjavio je egipatski bezbednosni izvor.

Egipatski izvor kaže za Rojters da je Izrael pristao na predloženi prekid vatre u Gazi, ali se čeka palestinski odgovor.

Za sada nema zvanične potvrde da će primirje stupiti na snagu niti od Izraela niti od predstavnika Islamskog džihada.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Palestinske vlasti: Broj poginulih porastao na 31

Broj poginulih u Pojasu Gaze porastao je na 31, uključujući šestoro dece, saopštile su zdravstvene vlasti Hamasa.

Izrael je negirao odgovornost za najmanje devet smrtnih slučajeva, koje su, kako kaže, izazvale rakete palestinskog Islamskog džihada ispaljene na Izrael koje su pale unutar enklave.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopštilo je da je 265 ljudi ranjeno u Gazi od početka operacije "Zora" u petak popodne.

Opširnije Kraće

Islamski džihad: Iskoristili smo samo mali deo mogućnosti

Portparol vojnog krila Islamskog džihada komentariše borbe u Gazi po prvi put otkako je Izrael u petak pokrenuo operaciju "Zora" protiv te terorističke grupe.

"Mogućnosti koje smo do sada koristili su samo mali deo onoga što smo pripremili", rekao Abu Hamza iz Brigada Al Kuds.

Pozvao je Palestince sa Zapadne obale i Izraelce Arape da se pridruže borbi.

Opširnije Kraće

Razgovori o prekidu vatre uz posredovanje Egipta

Izrael pregovara o prekidu vatre kako bi se okončala operacija "Zora" uz posredovanje Egipta, rekli su za Džeruzalem post diplomatski izvori.

Palestinski islamski džihad nastavio je da lansira rakete na civilne mete na jugu Izraela u nedelju popodne, dok su vođeni pregovori o prekidu vatre.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi rekao je u subotu da njegova zemlja radi na okončanju najnovijeg nasilja između Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze.

Sisi je istakao da je Kairo "danonoćno razgovara sa svima kako stvari ne bi izmakle kontroli".

Opširnije Kraće

Šin Bet: Ispunjena većina ciljeva zacrtanih u operaciji "Zora"

Izraelska tajna služba Šin bet smatra da je većina ciljeva za zacrtanih u operaciji "Zora" ispunjena, prenosi Džeruzalem post.

Izraelsko odbrambeno i političko rukovodstvo razmatralo je okončanje operacije "Zora" za nedelju, manje od dva dana nakon što je počela i dok je Ilamski džihad nastavio da šalje rakete na Izrael.

Šef Šin Beta Ronen Bar rekao je u subotu ministrima za bezbednost da je Izrael ispunio većinu ciljeva koje je postavio na početku operacije u Gazi u petak popodne.

Pre izraelskih vazdušnih napada, stanovnici gradova u blizini Gaze bili su u izolaciji tri dana zbog pretnji eskalacije Islamskog džihada.

Jedan ministar iz Lapidovog kabineta rekao je da Izrael ne želi da proširi operaciju, iako još nije izvesno da li su sazreli uslovi za prekid vatre.

Opširnije Kraće

Lapid: Operacija "Zora" trajaće koliko bude potrebno

Izraelski premijer Jair Lapid i ministar odbrane Beni Ganc objavili su koordinirane izjave u kojima kažu da će operacija „Zora" nastaviti koliko god je potrebno.

"Izraelske odbrambene snage (IDF), Šin Bet i snage bezbednosti nastaviće da deluju protiv Islamskog džihada sve dok ne obnovimo mir i otklonimo pretnju deci koja žive u pograničnom regionu sa Gazom", rekao je Ganc.

Stanovnici južnog Izraela pretrpeli su napad od skoro 500 raketa ispaljenih iz Gaze od petka, a mnogi su u izolaciji od sredine prošle nedelje.

I Lapid i Ganc pohvalli su IDF, Šin Bet i bezbednosne snage za likvidaciju drugog čoveka Iskamskog džihada, Kaleda Mansura. Izraelski premijer je to nazvao "izvanrednim dostignućem".

Pored obećanja da će nastaviti napad na mete i operativce Islamskog džihada, Lapid kaže da izraelske snage paze na smanjenje civilnih žrtava u Gazi.

Opširnije Kraće

Ministarstvo zdravlja Gaze: U izraelskim napadima poginulo 29 osoba

Trenutan bilans poginulih u Gazi je 29, uključujući šestoro dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave koje vodi Hamas.

U ranijem izveštaju tvrdilo se da je broj ubijenih 32, ističe Tajms of Izrael.

Izraelske vlastie negirale su odgovornost za smrt četvoro dece u izbegličkom naselju Džabalija sinoć, rekavši da je smrtonosnu eksploziju izazvala raketa palestinskih terorista, koja se nije pravilno aktivirala.

Opširnije Kraće

U ponedeljak sednica Seveta bezbednosti UN-a

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sastanak iza zatvorenih vrata u ponedeljak o najnovijoj eskalaciji između Izraela i palestinskog Islamskog džihada u Pojasu Gaze, rekao je palestinski ambasador pri UN-u Rijad Mansur.

"Sastanak su zatražili Ujedinjni Arapski Emirati zajedno sa Kinom, Francuskom, Irskom i Norveškom", navodi direktorka za strateške komunikacije Ministarstva spoljnih poslova UAE Afra Mahaš el Hameli.

"Ujedinjeni Arapski Emirati su naglasili potrebu za vraćanjem mira u pojas Gaze, smanjenjem eskalacije i očuvanjem života civila", rekla je Hamneijeva, dodajući da Abu Dabi „izražava svoju duboku zabrinutost zbog trenutne eskalacije i poziva na maksimalnu uzdržanost, sprečiti uvlačenje u nove nivoe nasilja i nestabilnosti."

Kako je rekao visoki zvaničnik UAE, tokom sastanka u ponedeljak, članovi Saveta bezbednosti će razgovarati o "trenutnim dešavanjima i načinima podrške međunarodnim naporima za postizanje sveobuhvatnog i pravednog mira".

Opširnije Kraće

Sirene za vazdušnu opasnost na periferiji Jerusalima

U naseljima na periferiji Jerusalima oglsile su se sirene za vazdušnu opasnost.

Kako navodi Tajms ov Izrael, stižu prvi izveštaji da je protivvzadušni sistem "Gvozdena kupola" već presrela rakete iz Gaze u tom području.

Istovremeno, ciljna su i naselja u blizini granice sa Gazom.

Trenutno nema izveštaja o šteti ili povređenima ni na jednoj lokaciji.

Opširnije Kraće

Islamski džihad potvrdio da je poginuo visoko rangirani komandant

Palestinski Islamski džihad potvrdio je da je u izraelskom vazdušnom napadu ubijen visoko rangirani komandant te organizacije.

"Brigade Al Kuds (Jerusalimske brigade) žale za vođom Haledom Mansurom, članom našeg saveta bezbednosti i komandantom južnog regiona (Pojasa Gaze). On je juče ubijen u izraelskom vazdušnom udaru", navodi se u saopštenju ove palestinske grupe, prenosi Rojters.

Brigade Al Kuds su oružano krilo Palestinskog islamskog džihada.

Opširnije Kraće

Izraelska vojska saopštila je noćas da napada tunele Islamskog džihada u Pojasu Gaze.

Sa druge strane, ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze navodi da se broj ubijenih popeo na 31, dok je ranjeno 265 osoba, objavio je Tajms of Izrael.

Prema podacima Izraelskih odbrambenih snaga, broj projektila koje je Islamski džihad ispalio prema Izraelu je 580. Od toga, navode, 120 je palo u Pojasu Gaze.

PVO sistem "Gvozdena kupola" presreo je oko 200 projektila, saopštio je IDF.

Vojska navodi da "Gvozdena kupola" pokazala 97 odsto uspeha u presretanju projektila ispaljenih prema naseljenim područjima.

Izrael je počeo operaciju u petak sa ciljem da gađa palestinsku radikalnu grupu Islamski džihad u Gazi.