Čitaj mi!

Tajvan normalizuje vazdušni saobraćaj, Kina najavila da će održavati redovne vežbe u blizini ostrva

Kineska vojska će od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza, objavila je tamošnja državna televizija, prenosi Rojters. Tajvansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da se letovi kroz vazdušni prostor ostrva postepeno nastavljaju, pošto većina obaveštenja o kineskim vojnim vežbama “više nije na snazi".

Tajvan tvrdi da je otkrio kineske avione i ratne brodova u i oko moreuza

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je otkrilo 66 kineskih aviona i 14 kineskih ratnih brodova kako izvode vežbe u i oko Tajvanskog moreuza.

Kineska državna televizija je prethodno izvestila da će kineska vojska od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza. 

(Rojters)

Kina najavila redovne vežbe u blizini Tajvana

Kineska vojska će od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza, objavila je državna televizija, prenosi Rojters.

Vojne vežbe koje su počele u četvrtak trebalo bi, prema najavama, da traju do danas, navela je Sinhua.

Iz Kine, međutim, danas nije bilo bilo obaveštenja da li su vežbe završene, dok je Tajpej saopštio da nije u mogućnosti da potvrdi da li je Kina zaustavila vežbe prema planu.

Srednja linija u uskom moreuzu između ostrva Tajvan i kontinentalne Kine je nezvanična linija koju vojni avioni i bojni brodovi sa obe strane obično ne prelaze.

Ona nikada nije pravno priznata i predstavlja imaginarnu liniju koju je američka vojska napravila za svoje borbene potrebe u prethodnom veku, navodi Rojters.

(Rojters)

Tajvan postepeno normalizuje vazdušni saobraćaj

Tajvansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da se letovi kroz vazdušni prostor ostrva postepeno nastavljaju, pošto većina obaveštenja o kineskim vojnim vežbama "više nije na snazi".

Ministarstvo je, međutim, navelo da će Tajvan nastaviti da preusmerava direktne letove i brodove do ponedeljka ujutru, po lokalnom vremenu.

(Rojters)

Premijer Tajvana: Kineske akcije narušavaju mir

Predsednik vlade u Tajpeju Su Ceng Čang ocenio je danas da je Peking "arogantno" koristio vojne akcije da naruši regionalni mir i stabilnost.

Obraćajući se novinarima u Tajpeju, Su je pozvao Peking da ne demonstrira vojnu silu i osudio "strane neprijatelje" koji, kako je rekao, sajber-napadima i kampanjom dezinformacija pokušavaju da naruše moral naroda na Tajvanu.

(Rojters)

Oko deset kineskih i tajvanskih vojnih brodova bilo je jutros blizu srednje linije u tajvanskom moreuzu, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa bezbednosnom situacijom u regionu. Obe strane su, međutim, pokazivale uzdržanost, naveo je izvor.

Tajvansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je potom da se letovi kroz vazdušni prostor ostrva postepeno nastavljaju, pošto većina obaveštenja o kineskim vojnim vežbama "više nije na snazi". 

Sa druge strane, kineska vojska će od sada izvoditi redovne vežbe na istočnoj strani srednje linije Tajvanskog moreuza, objavila je državna televizija, prenosi Rojters

Peking je ove nedelje započeo velike vojne vežbe kao odgovor na posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi, navodi britanska agencija.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da međunarodna zajednica mora da se ujedini protiv "nepromišljenog" pritiska SAD i njihovog mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.