Читај ми!

Velika akcija Izraela u Pojasu Gaze – deset poginulih; Islamski džihad odgovorio sa preko 70 raketa

Najmanje deset osoba je poginulo, a 44 ranjeno kada su izraleske snage bombardovale Pojas Gaze, saopštili su tamošnji zdravstveni zvaničnici. Ubijen je jedan od viših komandanata Islamskog džihada Tajzir el Džabari. Ovaj palestinski pokret navodi da je u odmazdi na centralni i južni Izrael ispaljeno više od 100 raketa, dok izraelsko ministarstvo navodi da je ispaljena 71 raketa. Egipatska državna televizija prenela je da Kairo želi da posreduje između dve strane.

Izraeske odbrambene snage tvrde da su u operaciji "Zora" gađani ciljevi palestinskog pokreta Islamski džihad u kome je likvidiran viši komandant te organizacije.

Zdravstveni zvaničnici u Palestini saopštili su da je najmanje deset ljudi, uključujući petogodišnje dete, ubijeno i da su 44 osobe ranjene u napadima.

Portparol izraleske vojske je rekao da se procenjuje da je ubijeno oko 15 "terorista", dodavši da nema precizne podatke o žrtvama.

Izraelski vojni radio objavio je poziv vojnim rezervistima koji žive blizu Gaze, kojim Hamas vlada od 2007. godine.

Zvaničnik palestinskog Islamskog džihada potvrdio je da je Tajzir el Džabari, koga je izraelska vojska opisala kao glavnog koordinatora Islamskog džihada i Hamasa, ubijen u vazdušnom napadu, kada su bombe pogodile nekoliko ciljeva u gusto naseljenom području.

Na snimicima može da se vidi dim koji se izdiže iznad zgrade u kojoj se očigledno nalazio ubijeni Džabari.

U međuvremenu, u centralnom delu Izraela začule su se sirene za vazdušnu opasnost, javlja Tajms of Izrael

Islamski džihad je saopštio da je u odmazdi na Tel Aviv i okolinu ispaljeno više od 100 raketa. Njihov portparol je rekao da je to "samo početak odgovora" na ubistvo komandanata grupe.

Egipat kao posrednik u krizi

U međuvremenu, egipatska državna televizija javila je da će Kairo posredovati između Izraela i Palestine kako bi se sprečila dalja eskalacija. 

Udari su usledili nakon što je Izrael uhapsio Basama el Sadija, jednog od vođa palestinske grupe Islamski džihad, tokom racije u okupiranom gradu Dženinu na Zapadnoj obali ranije ove nedelje.

Zbog straha od osvetničkih akcija, izralske snage zatvorile su sve prelaze ka Gazi i neke obližnje puteve, dodatno ograničavajući kretanje Palestincima.

Premijer Izraela Jair Lapid rekao je da je cilj ove operacije "uklanjanje konkretne pretnje građanima Izraela i civilima koji žive u blizini Pojasa Gaze."

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво