Читај ми!

Pelosi: SAD neće napustiti Tajvan; Kineski manevri u zonama oko ostrva

Predsedavajuća Predstavničkog doma Sjedinjenih Država Nensi Pelosi izjavila je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa tajvanskom predsednicom Tsai Ing-ven da želi da "nedvosmisleno jasno" stavi do znanja da SAD neće napustiti Tajvan.

Nensi Pelosi je izjavila da je delegacija SAD došla na Tajvan da "nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu i ponosni smo na naše trajno prijateljstvo".

"Sada više nego ikad, američka solidarnost sa Tajvanom je ključna i to je poruka koju danas ovde donosimo. Radujem se što ću ovu nagradu izložiti u kabinetu predsednika ili je nositi tamo, na Kapitolu kao simbol našeg dragocenog prijateljstva", rekla je Pelosijeva nakon što je primila najveću civilnu počast Tajvana.

Pelosijeva je navela da SAD žele da Tajvan "uvek ima slobodu i sigurnost" i da "neće odustati od toga".

"Iako poštujemo politiku jedne Kine, naša solidarnost sa Tajvanom je važnija nego ikad", rekla je Pelosijeva.

Navodi da "SAD podržavaju status kvo i da ne žele da se ništa dogodi Tajvanu silom".

U međuvremenu, kako prenosi Rojters, tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je obaveštenje Kine da avioni ne bi trebalo da ulaze u vode u kojima se održava vojna vežba "provokacija koja izaziva međunarodni poredak" i da će Tajvan ostati u kontaktu sa zemljama uključujući SAD kako bi se izbegla eskalacija tenzija.

Bi-Bi-Si navodi da je tajvanska vlada oštro osudila planove Kine za vojne vežbe na lokacijama oko ostrva, kao odgovor Pekinga na posetu Pelosijeve.

Tajvanska vojska navela je da su takve vežbe "upad u teritorijalni prostor Tajvana" i da "predstavljaju blokadu tajvanskog vazdušnog i morskog prostora".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je osudilo dolazak Nensi Pelosi, rekavši da ozbiljno šteti miru i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

U saopštenju objavljenom neposredno nakon dolaska Pelosijeve u Tajpej, kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da njena poseta ozbiljno utiče na političke odnose Kine i SAD, i da Peking ulaže snažan protest Sjedinjenim Državama.

"Svrha vojne operacije je odlučna odbrana državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti i odlučno sprečavanje spoljnog uplitanja i separatističkih pokušaja usmerenih prema 'nezavisnosti Tajvana' ", rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Kijan.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво