Читај ми!

Ubijen vođa Al Kaide Ajman el Zavahiri; Bajden: Pravda je zadovoljena

Američke snage ubile su vođu Al Kaide Ajmana el Zavahirija u "preciznom" udaru u centru Kabula, objavio je predsednik SAD Džozef Bajden.

Američki predsednik Džo Bajden objavio je da je u napadu dronom likvidiran vođa Al Kaide Ajman el Zavahiri.

"Pravda je zadovoljena, tog terorističkog vođe više nema", rekao je Bajden, saopšteno je iz Bele kuće.

Rekao je da je on odobrio napad u centru Kabula i da nijedan civil nije ubijen.

"Bez obzira na to koliko će dugo trajati, bez obzira na to gde se krijate, ako ste pretnja našem narodu, SAD će vas naći i likvidirati", rekao je Bajden. 

Prethodno su dvojica američkih zvaničnika, koji nisu želeli da budu imenovani, za Rojters rekli da je CIA izvela napad dronom u Avganistanu.

Prema njihovim rečima, Zavahiri je ubijen kada je izašao na balkon svoje "sigurne kuće" u Kabulu, kada ga je u nedelju ujutru pogodio američki projektil "helfajer". 

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da su talibani grubo prekršili Sporazum iz Dohe, mirovni sporazum iz 2020. godine, koji su potpisale SAD i talibani radi okončanja rata u Avganistanu.

"Suočeni sa nespremnošću ili nesposobnošću talibana da ispoštuju svoje obaveze, nastavićemo da podržavamo avganistanski narod snažnom humanitarnom pomoći i da se zalažemo za zaštitu njihovih ljudskih prava, naročito žena i devojčica", poručio je Blinken.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid potvrdio je da je došlo do napada i snažno ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih principa".

Ajman el Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američke snage ubile 2011. u Pakistanu.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво