Čitaj mi!

Berbokova i Čavušoglu – otvoren, ali ne i prijatan razgovor u Istanbulu

"Otvoren" razgovor Nemačke ministarke spoljnih poslova s njenim turskim kolegom je neminovno doveo do teških reči: Nemačka je "pristrasna" i stoji uz Grčku, a vidljiv je i njen "dvostruki moral".

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je ovog petka posetila i Atinu i Istanbul između ostalog i zbog pretnji i provokacija Turske prema grčkim ostrvima na istočnom Egejskom moru. Službena Ankara tvrdi kako, prema međunarodnim sporazumima, ta ostrva uz granicu s Turskom ne smeju biti militarizovana, a ne smatra sasvim jasnim pitanje suvereniteta Grčke nad njima. Gotovo redovno Turska strana tamo prodire u grčki vazdušni prostor - ta ostrva demonstrativno ponekad preleću turski ratni avioni.

Nemačka ministarka je najpre u Atini od kolege Nikosa Dendiasa čula kako je Grčka tamo zaista stacionirala vojsku zbog gomilanja desantnih brodova na turskoj strani. Za Berbok pitanje suvereniteta uopšte nije sporno:

"Grčka ostrva su grčka teritorija i niko nema pravo da to dovodi u pitanje".

"Provokacije" i "propaganda"

Berbok je potom sinoć otputovala u Istanbul gde se sastala turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom. Tu je na zajedničkoj konferenciji za novinare od njega čula i sledeće:

Nemačka je u sporu na istočnom Mediteranu u prošlosti bila „pošteni posrednik" i vodila uravnoteženu politiku. "Ali, u poslednje vreme je ta uravnoteženost na žalost nestala" i očigledna je "pristranost" Nemačke prema stavovima Grčke. "Treće zemlje, uključujući i Nemačku, ne smu pasti na provokacije i propagandu, pre svega iz Grčke i grčkog dela Kipra", upozorio je turski ministar.

Nemačka gošća je tu mogla samo da apeluje na slogu i zajedništvo među članicama NATO - što su i Turska i Grčka, pogotovo s obzirom na ruski rat protiv Ukrajine. Tu je i pohvalila Tursku zbog njenog "važnog doprinosa" kod sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Kavala, Kurdi...

Ali bilo je mnogo više tema gde Nemačka ne može da prihvali ponašanje Turske: Berbok je govorila o zatvorenom meceni opozicije Osmanu Kavalii upozorila je Ankaru na odluke Evopskog suda za ljudska prava.

Tu je i nova vojna intervencija Turske na severu Sirije protiv tamošnje kurdske milicije YPG. Zna se da je Turska pod pretnjom terorističkih napada i naravno da za sve važi pravo na samoodbranu, izjavila je Berbok. Ali to pravo ne sadrži osvetničke akcije, ni apstraktne preventivne udare.

Odgovor turskog ministra je bio oštar: Nemačka ministarka "koristi slučaj Kavale protiv Turske". Čavušoglu je podsetio da "ni Nemačka, ni druge zemlje" nisu sprovele svaku odluku suda za ljudska prava tako da je tu očgledan "dvostruki moral".

Kod vojnih akcija u Siriji je, po mišljenju Turske, tu reč o „borbi protiv terora i to nije nikakav vojni sukob". Turska tu od svojih saveznika ne očekuje samo reči, nego i podršku u toj borbi, izjavio je Čavušoglu.

No, stav Nemačke ministarke je jasan i to se vidi po njenom rasporedu: nakon razgovora s svojim kolegom u Istanbulu, kako je rekla na konferenciji za štampu - putuje u Ankaru gde su planirani susreti sa predstavnicima opozicije, predstavnicama feminističkih udruženja, kao i izbeglica u Turskoj.