Читај ми!

Trido: Papino izvinjenje nije dovoljno

Kanadska vlada je u sredu jasno stavila do znanja da izvinjenje pape Franje domorodačkim narodima za zlostavljanje u rezidencijalnim školama koje su vodile crkve nije otišlo dovoljno daleko, sugerišući da je pomirenje još u toku. Crkva treba da uradi mnogo više, poručio je kanadski premijer Džastin Trido.

Reakcija vlade usledila je nakon kritike nekih preživelih zbog izostavljanja bilo kakvog spominjanja seksualnog zlostavljanja dece starosedeoca u školama tokom papinog obraćanja, kao i njegovog prvobitnog oklevanja da imenuje Katoličku crkvu kao instituciju koja snosi odgovornost.

Džastin Trido, katolik čiji je otac Pjer Trido bio premijer dok su poslednje škole bile u funkciji, insistirao je na tome da Katolička crkva kao institucija snosi krivicu i da mora da učini više da se iskupi.

Govoreći pred papom Franjom, on je primetio da je kanadska Komisija za istinu i pomirenje 2015. godine zatražila da se papino izvinjenje dostavi na kanadskom tlu, ali da poseta pape Franje "ne bi bila moguća bez hrabrosti i istrajnosti" preživelih iz Prvih nacija, koji su prošlog proleća otputovali u Vatikan da traže izvinjenje.

"Izvinjavamo se za ulogu koju je Rimokatolička crkva, kao institucija, igrala u duhovnom, kulturnom, emocionalnom, fizičkom i seksualnom zlostavljanju koje su deca starosedelaca pretrpela u školama koje je vodila crkva", rekao je Trido.

Bivši premijer Stiven Harper uputio je zvanično izvinjenje zbog rezidencijalnih škola u parlamentu 2008. godine, nazvavši ih tužnim poglavljem u kanadskoj istoriji i rekavši da je politika prisilne asimilacije nanela veliku štetu.

Kao deo rešavanja tužbe koja uključuje vladu, crkve i oko 90.000 preživelih đaka, Kanada je platila milijarde dolara koje su prebačene na domorodačke zajednice. Katolička crkva je, sa svoje strane, platila preko 50 miliona dolara i namerava da doda još 30 miliona dolara u narednih pet godina.

Trido je nagovestio da crkva treba da uradi mnogo više i da je papina poseta imala "ogroman uticaj" na preživele, ali da je to bio samo prvi korak.

Papa Franja je rekao da je na "pokajničkom hodočašću" kako bi se izvinio zbog uloge crkve u školskom sistemu, u kojem su generacije domorodačke dece bile nasilno uklonjene iz svojih domova i primorane da pohađaju internate koje vodi crkva, a koje finansira vlada, da bi se asimilirali u hrišćansko, kanadsko društvo.

Kanadska vlada je saopštila da je u školama bilo rašireno fizičko i seksualno zlostavljanje, a učenici su tučeni jer govore svoj maternji jezik.

Papa se u ponedeljak izvinio za "zlo" crkvenog osoblja koje je radilo u školama i "katastrofalni" efekat školskog sistema na domorodačke porodice. U govoru pred vladinim vlastima u sredu, ponovo se izvinio.

Primetio je da su školski sistem "promovisale tadašnje vlasti" kao deo politike asimilacije. Ali, odgovarajući na kritike, on je dodao da su "lokalne katoličke institucije imale udela" u sprovođenju te politike.

Autohtoni narodi dugo su zahtevali da papa preuzme odgovornost ne samo za zloupotrebe koje su počinili pojedini katolički sveštenici i verski redovi, već i za institucionalnu podršku Rimokatoličke crkve politici asimilacije i verskog opravdanja evropske kolonijalne ekspanzije radi širenja hrišćanstva.

Više od 150.000 domorodačke dece u Kanadi odvedeno je iz svojih domova od 19. veka do 1970-ih i smešteno u škole, u ​​pokušaju da ih izoluju od uticaja njihovih porodica i kulture.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво