Čitaj mi!

Inflacija pojela vrednost novca, u Zimbabveu se trguje i "Viktorijinim vodopadima"

Centralna banka Zimbabvea počela je da prodaje zlatnike kako bi ukrotila ekstremno visoku inflaciju, koja je potpuno obezvredila lokalnu valutu.

Guverner centralne banke Zimbabvea Džon Mangudija ranije ovog meseca najavio je da će zlatne kovanice biti dostupne za prodaju u lokalnoj valuti, američkim dolarima i drugim stranim valutama po ceni zasnovanoj na međunarodnoj ceni zlata i troškovima proizvodnje.

Novčić nazvan po Viktorijinim vodopadima, može se pretvoriti u gotovinu i njime se trgovati na lokalnom i međunarodnom nivou, saopštila je tamošnja centralna banka.

Kako je naveo Magundija, centralna banka je dostavila poslovnim bankama 2.000 zlatnika iskovanih u inostranstvu, ali će početi da ih kuje i u zemlji.

Zlatne kovanice se mogu koristiti i za kupovinu u prodavnicama, u zavisnosti od toga da li prodavnica ima dovoljno sredstava da vrati kusur u domaćoj valuti, dodao je Magundija.

Novčići, od koji svaki ima masu od jedne fine unce (31,1 gram zlata), čistoće 22 karata, takođe se mogu koristiti kao obezbeđenje za zajmove i kreditna sredstva.

Ukidanje pa ponovo uvođenje lokalne valute

Vlasti Zimbabvea već su ukidale lokalni dolar 2009. godine, zbog nezapamćene inflacije od pet miliona odsto, odlučivši da se plaćanje vrši stranim valutama, uglavnom američkim dolarom. Lokalna valuta ponovo je uvedena 2019. godine, ali je opet izgubila vrednost. 

Godišnja inflacija u junu je dostigla skoro 192 odsto. 

Zimbabve je krajem juna više nego udvostručio svoju referentnu kamatnu stopu sa 80 na 200 odsto i izneo planove da američki dolar postane legalno sredstvo plaćanja u narednih pet godina kako bi se povećalo poverenje. 

Rastuća inflacija u toj južnoafričkoj državi stvara pritisak na stanovništvo koje se već bori sa nestašicama i budi sećanja na ekonomski haos pod višedecenijskom vladavinom Roberta Mugabea.