Читај ми!

Francuska vojna parada - simboli od Olimpijskih igara do Ukrajine

Francuska obeležava državni praznik - Dan pada Bastilje, svečanostima i tradicionalnom vojnom paradom. Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije rekla je za RTS da parada ukazuje na određene spoljnopolitičke momente Francuske, u fokusu je plamen koji se deli, sa jedne strane je posvećen Olimpijskim igrama, a na međunarodnom planu je rat u Ukrajini.

Duž avenije Jelisejskih polja, od Trijumfalne kapije do Trga Konkord maršira šest hiljada učesnika. Među njima pripadnici kopnene vojske, mornarice, a parisko nebo će nadletati desetine aviona i helikoptera. Ovogodišnji slogan parade je "Deljenje plamena", a održava se u okolnostima rata na evropskom tlu - u Ukrajini.

Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije rekla je, gostujući u Dnenviku RTS-a, da kada se govori o francuskom nacionalnom prazniku, 14. julu, treba imati na umu dimenziju koja je veoma značajna za samu Francusku - Dan nacionalnog jedinstva, pad Bastilje, je praznik koji se obeležava od 1880. godine, za vreme treće republike.

Tada su, kako kaže, potvrđene prave vrednosti republike i revolucije - sloboda, pravda i jednakost i u kontekstu toga su vrednosti bitne za ceo svet, te tekovine su uticale na Srbiju i Stetenjski ustav.

Govoreći o prazniku u današnjim okolnostima, Kolakovićeva dodaje da Makron i Francuska ne propuštaju da pošljau poruku koja se odnosi na sadašnji trenutak i na budući trenutak.

"Vidimo paradu koja ukazuje na određene spoljno-političke momente Francuske, u fokusu je plamen koji se deli, sa jedne strane je posvećen Olimpijskim igrama koje će se održati 2024. u Francuskoj, ali bitinije na međunarodnom planu jeste rat u Ukrajini. Videli smo da su bile pristune trupe istočnoevropskih država, Litvanija i Letonija, i čitav pojas bivših država socijaističkog bloka, koje su danas članice EU - Slobačka, Češka, Bugarska, Rumunija - to je jedna pokazatelj onoga što bi u narendom periodu trebalo da bude ključno a to je neko evropsko jedinstvo, posebno onih država koje stvaraju barijeru prodoru ruskih uticaja", istkla je Kolakovićeva.

Makronov kabinet je njen kontekst opisao kao strateški.

Kolakovićeva kaže da je strateška automonija Evrope francuska linija koju Makron nastoji da sledi i u tom kontekstu treba posmatrati najavu da će se uvećati vojni budžet, to je u skladu sa strateškim kompasom koji je donet u martu, ali istovremeno sa ranijim dokumentom koji se tiče nove strategije francuske vojske.

Osvrćući se na izazove frncuske vlade, Kolakovićeva kaže da situacija nije uobičajena za politički život, Makron nije uspeo da dobije apsolutnu većinu, to je veliki izazov za vladu.

"Ojačala je levica, dok smo govorili o jačanju Marin le Pen, i krajnje desnice, ojačala je krajnja levica - ono što su problemi zemlje je inflacija, rast cena i problemi sa energentima, interesantno je da će dolaziti do pokušaja smena i Makrona i otvaranja novih afera", zaključila je Kolakovićeva.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво