Čitaj mi!

Šest zemalja u kojima je najteže dobiti državljanstvo

I dok su neke zemlje potpuno otvorene za imigrante, druge imaju stroge uslove za prelazak granice i još teže za dobijanje državljanstva. U nekima možete postati državljanin zahvaljujući krvnoj vezi, braku ili tako što ćete živeti tamo nekoliko godina. Ima i onih koje imaju specifične uslove, koje je teško ispuniti. Ovo je šest zemalja u kojima je najteže dobiti državljanstvo.

Vatikan

Vatikan je najmanja suverena država na svetu, u kojoj živi 800 ljudi, od kojih 450 ima državljanstvo.

Državljanin možete postati na četiri načina: tako što ćete biti kardinal Rimokatoličke crkve koji živi u Rimu ili Vatikanu, diplomata Svete stolice, ili osoba čija profesija zahteva da živi u Vatikanu – poput pripadnika Švajcarske garde.

Poslednji način da steknete državljanstvo je da dobijete specijalno odobrenje ili da ste udati ili oženjeni za državljanina Vatikana.

Međutim, kao što se na primeru pripadnika Švajcarske garde može videti, čim njihova dužnost prestane, oni gube državljanstvo. 

NR Kina

Da biste postali punopravni državljanin u Kini potrebno je da tamo imate rođake sa stalnim mestom stanovanja ili neki legitimni razlog da postanete kineski državljanin. Nužan uslov je i da se više godina živi u Kini, ali broj godina nije preciziran.

Iako je teoretski moguće dobiti državljanstvo, u praksi to ide mnogo teže.

Japan

Za japansko državljanstvo potrebno je najpre da se odreknete matičnog državljanstva, da živite pet godina u Japanu, prođete detaljnu kontrolu i intervjue. Sama procedura može trajati godinama.

Katar

Ako je majka državljanka Katara, a otac nije, osoba koja se tamo rodi nema državljanstvo te zemlje. A ako želite da postanete državljanin Katara, a stranac ste, onda treba da živite tamo 25 godina i da ne napuštate zemlju više od dva uzastopna meseca.

Lihtenštajn

Za državljanstvo Lihtenštajna potrebno je da u toj zemlji živite čak 30 godina. Ako neko ima manje od 20 godina, svaka godina računa se kao dve, a ako ste venčani sa državljaninom te zemlje, proces se skraćuje na pet godina.

Postoji mogućnost i da stanovnici određene opštine glasaju o dodeli državljanstva nakon "samo" deset godina života u tom mestu. Pritom je potrebno da se odreknete prethodnog državljanstva. 

UAE, Kuvajt i Saudijska Arabija

Prema zakonu Ujedinjenih Arapskih Emirata, strani državljani nakon 30 godina života u UAE mogu aplicirati za državljanstvo. Pa ipak, ako je neko iz Omana, Katara ili Bahreina, period iznosi tri godine, a ljudi arapskog porekla mogu aplicirati nakon sedam godina. Ako su oba roditelja poreklom iz Emirata, može se odmah aplicirati. Ako je majka iz Emirata, a otac nije, državljanstvo se ne dobija automatski.

U Kuvajtu je za sticanje državljanstva potrebno da živite u zemlji bar 20 godina, a na 15 godina se taj period smanji ako je aplikant iz arapske zemlje ili ako je reč o ženi koja aplicira udata za Kuvajćanina. Podnosilac zahteva mora tečno da govori arapski i da bude islamske veroispovesti. Oni koji su iz druge religije prešli u islam moraju da praktikuju tu veru bar pet godina.

U Saudijskoj Arabiji postoji samo jedan put do državljanstva – venčanje sa saudijskim državljaninom. Čak i nakon toga postoji mogućnost da zahtev, naročito onima koji nisu islamske veroispovesti, bude odbijen.

Na spisku država u kojima je teško steći državljanstvo su i Švajcarska, Butan, Južna Koreja, Austrija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države.