Читај ми!

Poruka iz Pekinga, testiramo zver

Kina se sprema za početak testiranja aviona, opisanog kao letelicu od "istorijskog i strateškog značaja". Kineski mediji spekulišu da se radi o bombarderu H-20, nastalom na osnovu dizajna američkog B-2. Testiranje novog aviona nedugo posle porinuća najvećeg ratnog broda u istoriji Kine, nosača aviona klase "003", ali i serije rizičnih manevara na Pacifiku.

Порука из Пекинга, тестирамо звер Порука из Пекинга, тестирамо звер
Misteriozna letelica prekrivena velikim platnom, takvom fotografijom Kinezima je najavljeno predstavljanje novog aviona ratnog vazduhoplovstva, koji zvaničnici u Pekingu najavljuju kao događaj od "istorijskog i strateškog značaja".

Iako nije objavljeno o kojem se avionu radi, mediji u Pekingu spekulišu da će platno biti skinuto sa strateškog bombardera nove generacije H-20, čije je predstavljanje bilo najavljivano na aeromitingu u Žuhaju prošle jeseni.

Prvi let novog aviona najavio je šef kineskog centra za testiranje letelica, Ge Heping.

Kineske vlasti su još ranije objavile da je u toku razvoj strateškog bombardera, čiji je izgled donekle otkriven prošle godine u spotu kojim se promoviše prijem regruta u redove ratnog vazduhoplovstva.

Prema dostupnim informacijama, nova letelica će biti jako slična američkom bombarderu B-2, te da će imati dolet od oko 12.000 kilometara, odnosno dovoljno da izvede akcije protiv meta u Australiji ili zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

Klasa "003"

Kina je nedavno porinula novi nosač aviona, dug skoro 300 metara, opremljen katapultima za lansiranje i hidrauličnim užadima za zaustavljanje letelica. Kada bude završen "Fudžijan" ili "003" će, prema procenama američkih vojnih analitičara, biti "najveći i najmoderniji" nosač aviona izgrađen van SAD.

Gotovo istovremeno, Japan je u patrolu poslao "Izumo", nekadašnji nosač helikoptera, koji je u skladu sa novom vojnom strategijom Tokija, preuređen u nosač aviona.

Izumo", najveći japanski ratni brod izgrađen posle Drugog svetskog rata, bio je prvobitno projektovan kao nosač helikoptera, u skladu sa japanskim zakonima kojim je suštinski zabranjena proizvodnja ofanzivnih vojnih sistem. Jačanjem kineskih ambicija, ovaj brod je delimično modernizovan i na njega su krajem prošle godine sletela dva američka višenamenska aviona F-35B.

Bio je to prvi put posle 75 godina da je neki avion poleteo ili sleteo sa japanskog nosača aviona. Modifikacija ovog broda biće u potpunosti okončana za dve godine, negde u vreme kada će i kineski "tip 003" biti spreman za akciju.

Dug 248 metara, "Izumo" je drugi najveći nosač aviona izgrađen u Japanu. Dvadesetak metara duži "Šinano", koji je u stvari bio modifikovani bojni brod klase "Jamato" potopila je američka podmornica krajem 1944. godine, svega desetak dana pošto je uveden u službu ratne mornarice.

Serija incidenata u Pacifiku

Porinuće novog nosača aviona i najava promocije strateškog bombardera vremenski su se podudarili sa serijom rizičnih poteza kineskih, ruskih, američkih i japanskih mornarica u Pacifiku.

Serija bliskih susreta kineskih i tajvanskih aviona, tokom prethodnih sedmica, nekako, u drugi plan je bacila žalbe kanadskih vlasti, koje tvrde da su kineski lovci od kraja decembra u najmanje 60 navrata "prozujali" pored patrolnih aviona angažovanih u vodama oko Severne Koreje.

Kineskim manevrima priključio se i nosač aviona "Liaoning", koji je prokrstario vodama južno od Japana i istočno od Tajvana, posle čega je Peking optužio japanske vlasti da prate i ometaju ovaj brod.

"Ne trebaju nam posebni fotografi sa japanskih brodova i aviona", rekao je portparol kineskog ministarstva odbrane.

Vlasti u Tokiju su u pratnju kineskog nosača aviona poslali upravo "Izumo", tvrdeći da su kineski avioni izveli stotine letova u međunarodnim vodama južno od Japana.

U složene odnose uključuli su se i Rusi, sa kojima se Japanci već decenijama spore oko Kurilskih ostrva. Ostrva na granici između Ohotskog mora i Tihog okeana, u Rusiji poznata kao Južni Kurili, a u Japanu kao "severna teritorija", predmet su spora dveju država još od kraja Drugog svetskog rata, kada su sovjetske snage zauzele ostrva Kunaširi (ruski Kunašir), Etorofu (ruski Iturup), Šikotan i mali arhipelag Habomai.

Najnoviji u seriji sporova Japana i Rusije počeo je krajem februara kada je vlada u Tokiju rusku ofanzivu na Ukrajinu nazvala "ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava" i pridružila se kaznenim merama koje je Zapad uveo Moskvi.

Moskva je, u kontraudaru, svrstala Japan na listu "neprijateljskih država" i prekinula pregovore o mirovnom sporazumu između dve države, kojim je trebalo da budu rešena pitanja koja su ostala otvorena posle Drugog svetskog rata, uključujući i sudbinu Kurilskih ostrva.

Kineska državna televizija emitovala je snimke zajedničkih patrola sa ruskim avionima iznad Pacifika, najavljujući mogućnost da se u bliskoj budućnosti u takvim manevrima pojave i najmodernije letelice obe države - ruski "su-57" i kineski "j-20".

Tenzije na Pacifiku podignute su krajem aprila kada su ruske podmornice ispalile krstareće rakete "kalibr" na mete u Japanskom moru. Vežbe gađanja u Japanskom moru vremenski su se podudarile sa manevrima mornarica SAD i Japana, u kojima su učestvovali brodovi američke Sedme flote predvođene nosačem aviona "Abraham Linkoln".

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво