Читај ми!

I posle Džonsona, Džonson, bar do kraja avgusta – torijevci dobijaju novog lidera

Ostavkom britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto lidera Konzervativne stranke, pokreće se procedura izbora novog vođe britanskih torijevaca. Tokom trajanja tog procesa, Džonson će vršiti dužnost premijera u ostavci, na kojoj bi mogao da ostane bar do kraja avgusta.

Odluku o ostavci, koju je i javno potvrdio Boris Džonson, doneo je posle konsultacija sa ser Grejemom Brejdijem, šefom Komiteta 1922 – tela Konzervativne stranke, koje nadzire rad poslanika i njihovo poverenje u premijera i vladu.

U govoru, koji je održao ispred ulice Dauning broj 10, u prisustvu brojnih novinara, ali i supruge i novorođene kćerke, izostalo je bilo kakvo izvinjenje Borisa Džonsona za brojne neistine, iznete pred parlamentom i javnosti, koje su poslednjih dana dovele do lavine ostavki.

Ostavke 59 zvaničnika vlade, uključujući tu i Džonsonove saveznike ministra finansija Rišija Sunaka i zdravlja Sadžida Džavida, nazvao je "mentalitetom krda".

Džonson je izneo žaljenje samo zbog svog neuspeha "da ubedi kolege da nastavi sa sprovođenjem programa vlade".

On je imenovao članove kabineta u ostavci.

Mnoga imena su nepoznata široj javnosti, jer su zvezde Konzervativne stranke manje-više napustile Džonsonovu orbitu.

Izuzetak je samo novi ministar finansija Nadim Zahavi, irački Kurd i osnivač agencije za ispitivanje javnog mnjenja YouGov.

Njega mnogi vide i kao najjačeg kandidata za novog britanskog premijera.

Time se pokreće procedura izbora novog vođe britanskih torijevaca.

Uobičajeno je da izbor novog lidera traje oko mesec i po dana jer, posle isticanja kandidatura i programa, broj kandidata mora biti sveden na samo dva kako bi se članstvo pismima izjašnjavalo o novom predsedniku stranke.

Kandidaturu za lidera može da istakne svako ko uživa podršku osam poslanika.

Poslanici broj kandidata svode na dva glasanjem u dva kruga.

Tokom trajanja tog procesa Boris Džonson vršiće dužnost premijera u ostavci a očekuje se da bi na toj dužnosti mogao da ostane barem do kraja avgusta.

Uzdah olakšanja

Prema ispitivanja članstva Konzervativne stranke, koje je sproveo YouGov, 59 odsto torijevaca želelo je da je Džonson podnese ostavku.

Lider laburista ser Kir Starmer pozdravlja odlazak Džonsona iz Dauning strita ocenom da je "to dobra vest za zemlju", kao i nadom da je odluka uvod u "novi početak za Britaniju" što je jasna aluzija na nastojanje opozicije da izdejstvuje prevremene izbore.

Prva ministarka Škotske Nikola Sturdžen ističe da je "opipiljivo opšte osećanje olakšanja, jer su okončani dani, pa čak i meseci haosa".

Sturdženova ocenjuje da Džonson nikada nije posedovao premijerske kvalitete.

Funta je na vest o Džonsonovoj ostavci naglo skočila da bi zatim malo izgubila na vrednosti pošto je postalo jasno da će Džonson obavljati dužnost premijera do jeseni.

Akcije sto najvećih britanskih kompanija na berzi skočile su posle najave Džonsonove ostavke.

Očekivana ostavka

Džonsonovu ostavku očekivali su svi osim njega.

Politički analitičari, ali i vodeći torijevci nisu predviđali opstanak Borisa Džonsona duže od jula.

No, nije bilo lako ubediti samog Džonsona na ovaj potez. Poslednji je to pokušao Majkl Gouv, ministar za socijalnu politiku, koga je Džonson zbog toga otpustio telefonskim pozivom.

Time je Džonson uspeo da protiv sebe okrene drugog najbližeg saradnika u borbi za Bregzit.

Prethodno je iz najužeg kruga, novembra 2020. godine, odstranio glavnog ideologa Bregzita Dominika Kamingsa.

Može se reći da je Kamingsov odlazak bio početak, a Gouvov kraj Džonsonovog političkog sunovrata.

Koliko je britanski premijer bio odlučan u svojoj nameri da ne napušta premijersku fotelju, svedoči i činjenica da je bilo potrebno da pedesetak ministara i visokih službenika Vlade podnese ostavku u poslednjih nekoliko dana samo da bi održali pritisak nužan za Džonsonovo povlačenje.

Ubrzan odlazak

Najvažnija su svakako bila povlačenja ministra finansija Rišija Sunaka i ministra zdravlja Sadžida Džavida.

Nepoverenje poslanika u Džonsona je toliko da zamenik Komiteta 1922 Nuš Gani smatra da Džonson ne treba da ostane ni premijer u ostavci, već da tu dužnost treba da prepusti vicepremijeru Dominiku Rabu.

Tu ocenu ponavljaju i državni sektretar za poslovanje Kvasi Kvarteng i bivša liderka škotskih konzervativaca Rut Dejvidson, ali i mnogi drugi.

Zato se može očekivati da izbor novog predsednika stranke teče po hitnom postupku.

Put do ostavke

Glavni okidač za masovne ostavke, koje su Džonsona primorale na povlačenje, bila je ostavka zamenika šefa poslaničkog kluba Konzervativne stranke u donjem domu parlamenta Krisa Pinčera.

Podneo je ostavku pošto je priznao da se 29. juna napio u jednom londonskom privatnom klubu, a zatim seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca.

Odmah zatim, saznalo se da je postojala slična prijava protiv njega iz vremena kada nije bio na položaju zamenika šefa poslaničkog kluba.

Iz Dauning strita negirali su da je premijer znao za tu prijavu kada je odlučivao o njegovom postavljenju. Ispostavilo se da to nije bilo tačno.

Ta laž bila je kap koja je prelila čašu strpljenja poslanika, suočenih sa mesecima Džonsonovog izvinjavanja zbog kovid žurki u zgradama vlade, gubitkom nekoliko poslaničkih mandata na nedavnim prevremenim izborima na četiri izborne jedinice i rekordnom inflacijom u poslednje četiri decenije.

Odlazak Džonsona jedno je od najdramatičnijih poglavlja britanske političke istorije.

Brojni analitičari ističu da će verovati da je otišao tek kada fizički bude napustio Dauning strit.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво