Читај ми!

Argentina, osuđeno 19 bivših oficira zbog zločina tokom vojne diktature

Argentinski sud izrekao je kazne za 19 bivših vojnih oficira zbog zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom vojne diktature u toj zemlji 1970-ih i 1980-ih godina, uključujući otmice radnika u fabrici automobila, prenosi "Rojters".

Najnovija suđenja u Argentini su usledila nakon prošlonedeljnog izveštaja kolumbijske Komisije za istinu, nakon višedecenijskog krvavog unutrašnjeg sukoba u toj južnoameričkoj zemlji.

Kazne koje je izrekao federalni sud u Buenos Ajresu uključuju osude za prisilne nestanke, ubistva, mučenje, otmicu dece, zločine počinjene nad oko 350 žrtava tokom vojnog režima koji je vladao zemljom između 1976. i 1983. godine.

Grupe za ljudska prava navode da je tokom tog perioda nestalo 30.000 osoba, iako je utvrđivanje preciznih brojki i dalje tema debate, prenosi Rojters.

Među osuđenima je i bivši general Santjago Riveros, ranije osuđen u drugim postupcima za kršenje ljudskih prava.

Riveros je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, nakon što je proglašen krivim za više od stotinu krivičnih dela, uključujući otmicu, silovanje i ubistvo, navodi se u presudi.

Izrečene osuđujuće presude obuhvatale su i optužbe da su vojne snage uz podršku rukovodilaca kompanije kidnapovale sedam radnika u fabrici "Mercedes Benz" u predgrađu Buenos Ajresa, počevši od 1976. godine.

Prema optužbama, navodi Rojters, rukovodioci su se žalili vojnim vlastima da su oteti zaposleni ili članovi sindikata ili da su tražili da organizuju radnike.

Oteti radnici odvedeni su u zloglasni vojni kompleks Kampo de Majo, tajni objekat koji je funkcionisao kao logor, a šestorica od njih se zvanično vode kao nestali, iako se pretpostavlja da su svi mrtvi, prenosi agencija.

Skoro 6.000 pritvorenika je verovatno prošlo kroz Kampo de Majo, koji se nalazi nedaleko od Buenos Ajresa, a mnogi od njih su klasifikovani kao nestali.

Rojters navodi da lokalni predstavnik "Mercedes Benza" nije odmah odgovorio na zahtev agencije za komentar.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво