Čitaj mi!

Italiju potresa najveća inflacija u poslednje četiri decenije

Takvu inflaciju Italija nije videla još od januara 1986. godine, kada je dostigla 8,2 odsto, baš kao i u junu. U maju je iznosila 6,8 odsto, a indeks potrošačkih cena zabeležio je mesečni rast od 1,2 odsto. Energenti su poskupeli za 42,6 odsto u maju, a u junu čak 48,7 odsto. Posebno su porasle cene neregulisanih energenata poput goriva sa 32,9 odsto na 39,9 odsto. Regulisani energenti nastavljaju da beleže vrlo visok ali stabilan rast od 64,3 odsto.

Nažalost, ubrzano rastu i cene hrane, usluga u oblasti rekreacije, kulture i lične nege, gde dostižu rast od pet odsto, dok su usluge transporta porasle sa šest na 7,2 odsto.

Prema Kodakonsu (Koordinacija udruženja za zaštitu životne sredine i prava korisnika i potrošača), cene će nastaviti da rastu narednih nedelja, što je posledica poskupljenja benzina, jer benzinske pumpe spekulišu cenovnicima, a benzin poskupljuje i za 10 odsto od početka rusko-ukrajinskog sukoba.

Cene sirove nafte na međunarodnom tržištu nisu porasle koliko cene benzina na pumpama u Italiji, koje su mnogo iznad dva evra za litar.

Inflacija od osam odsto znači da će italijanske porodice godišnje potrošiti 2.457 evra više, a porodice sa dvoje dece moraće da izdvoje 3.192 evra više nego dosad. U Italiji su poskupele namirnice, deterdženti i sve što je namenjeno za ličnu higijenu za 8,6 odsto.

Cene avionskih karata su se skoro udvostručile u odnosu na 2021. godinu, beležeći rast od 90,4 odsto, samo u prošlom mesecu poskupele su 23 odsto. Hoteli su poskupeli za 18,1 odsto u junu prošle godine, a ove godine u maju za dodatnih 5,8 odsto.

Najviše je poskupelo voće – 10 odsto, kao i povrće – za 11,8 odsto.

Slična je situacija u celoj evrozoni, koja dostiže rekorde, u junu ove godine zabeležena je rekordna inflacija od 8,6 odsto, najveća otkad je stvorena Ekonomska unija.