Čitaj mi!

Istorijski dogovor - Turska i Jermenija otvaraju kopnenu granicu za građane trećih zemalja

Turski i jermenski zvaničnici saglasili su se da što pre otvore kopnenu granicu za državljane trećih zemalja koji posećuju neku od dve države, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izaslanici za proces normalizacije odnosa između Ankare i Jerevana saglasili su se da omoguće prelazak kopnene granice između Turske i Jermenije građanima trećih zemalja koji posećuju Tursku, odnosno Jermeniju u najkraćem mogućem roku i odlučili su da pokrenu neophodan proces sa tim ciljem, navedeno je u saopštenju turskog ministarstva.

Četvrti sastanak specijalnih predstavnika za proces normalizacije odnosa između Turske i Jermenije održan je u Beču 1. jula.

Turska i Jermenija nisu uspostavile diplomatske odnose od ranih 90-ih, nakon što je Jermenija stekla nezavisnost.

Spor Jermenije i Azerbejdžana oko teritorija u Nagorno-Karabahu bio je primarni razlog za zatvaranje granica Turske sa Jermenijom.

Proces normalizacije odnosa ima za cilj da omogući uspostavljanje diplomatskih veza, otvaranje granica i početak ekonomske saradnje dve džave.

U okviru mera za uspostavljanje poverenja, Turska i Jermenija su obnovile čarter letove između Istanbula i Jerevana, dok je Jermenija ukinula embargo na tursku robu.