Читај ми!

Asanž uložio žalbu na izručenje SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž podneo je žalbu Višem sudu u Londonu da se blokira njegovo izručenje SAD gde bi trebalo da se suoči sa optužbama za špijunažu. Po mišljenju Asanžovih pristalica, u Americi bi se suočio sa nehumanim tretmanom i ne bi imao pravično suđenje.

Američki tužioci tvrde da je australijski državljanin Džulijan Asanž pomogao analitičaru obaveštajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojna dokumenta koje je kasnije objavio Vikiliks, čime je, po njihovim rečima, doveo u opasnost živote službenika američke vlade, navodi AP.

Za njegove pristalice, Asanž je novinar koji obelodanjuje tajne i koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Britanski sud je u aprilu ove godine doneo presudu da Asanž može da bude izručen SAD, a tu odluku je 17. juna potvrdila britanska ministarka unutrašnjih poslova.

Iz kabineta ministarke Priti Patel rečeno je da to neće ugroziti ljudska prva osnivača Vikiliksa.

Asanžove pristalice i advokati tvrde da je on novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora iz Prvog amandmana američkog ustava, te da je slučaj politički motivisan.

Po njihovom mišljenju, Asanž bi se u SAD suočio sa nehumanim tretmanom i ne bi imao pravično suđenje.

Asanžov pravni tim uložio je žalbu protiv odluke Višeg suda. Kako navodi Rojters, očekuje se da će žalbeni postupak potrajati mesecima.

Apel vlastima Australije

Asanžov brat Gabrijel Šipton pozvao je Vladu Australije da interveniše odmah u slučaju njihovog državljanina i da okonča, kako je rekao, tu noćnu moru.

Saga je počela krajem 2010. kada je Švedska tražila Asanžovo izručenje iz Britanije zbog optužbi za silovanje i seksualni napad. Kako bi izbegao izručenje, 2012. se sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu, gde je proveo sedam godina.

Posle promene vlasti u Ekvadoru, izručen je britanskim vlastima u aprilu 2019. godine, i od tada se nalazi u zatvoru Belmarš.

Optužen je zbog kršenja britanskih uslova kaucije iako je slučaj u Švedskoj odbačen, ali ga britanske vlasti i dalje drže u zatvoru dok ne bude okončan proces ekstradicije u SAD.

"Borićemo se protiv ovoga. Iskoristićemo svaku žalbeni instrument", rekla je njegova supruga Stela Asanž novinarima pošto je Patelova odobrila njegovo izručenje.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво