Читај ми!

Samit NATO-a u Madridu - dogovorena transformacija i jačanje saveza

Odluke donesene u Madridu obezbediće da “Alijansa nastavi da čuva mir”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poslednjeg dana Samita na kojem je, između ostalog, dogovoreno jačanje borbenih grupa u istočnom delu Saveza, ali i veće ulaganje u odbranu i inovacije.

Trodnevni Samit NATO-a u Madridu završen je porukom Rusiji da su saveznici spremni da zaštite svaki pedalj teritorije Alijanse, a potpuno podrže Ukrajinu.

Na ovogodišnjem okupljanju članica Saveza donesene su odluke o transformaciji i jačanju Alijanse.

"Odluke u Madridu obezbediće da naša Alijansa nastavi da čuva mir, sprečava sukobe i štiti naše narode i naše vrednosti. Evropa i Severna Amerika zajedno u NATO-u", poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Kako se navodi u saopštenju, lideri zemalja članica NATO-a složili su se sa fundamentalnim promenama u odvraćanju i odbrani Alijanse, uz jačanje napredne odbrane, jačanje borbenih grupa u istočnom delu Saveza i povećanje broja snaga visoke spremnosti na preko 300.000.

Lideri su se, takođe, složili da više ulažu u vojni savez i da povećaju zajedničko finansiranje.

Tokom samita najbliži partneri NATO-a, Finska i Švedska pozvani su da se pridruže Alijansi, što je, ističe se, značajan podsticaj evroatlantskoj bezbednosti. Protokol o tome trebalo bi da bude potpisan u utorak.

Saveznici su se složili da pruže dugoročnu podršku Ukrajini kroz ojačani sveobuhvatni paket pomoći.

"Rusija je u potpunosti fokusirana na rat u Ukrajini. Moglo bi doći do rata između Rusije i NATO-a, s razornim i daleko težim posledicama. NATO želi da spreči sukobe, garantuje mir i bezbednost", rekao je Stoltenberg.

Lideri su podržali novi Strateški koncept NATO-a u opasnijem i konkurentnijem svetu, a kojim se utvrđuje pristup NATO-a "Rusiji i drugim pretnjama, uključujući terorizam, sajber i hibridne napade".

Prvi put strateški koncept se bavi izazovima koje postavlja Kina, a lideri su se dogovorili i o koracima za borbu protiv klimatskih promena, uključujući ciljeve za smanjenje emisije gasova staklene bašte i kretanje ka nultoj emisiji do 2050. godine.

Bajden: Skuplje gorivo za Amerikance doprineće porazu Rusije

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je u Madridu da se NATO prilagodio izmenjenoj bezbednosti u svetu, koji je dostigao kritičnu tačku. To objašnjava novim poskupljenjima goriva u Americi, za šta je optužio Rusiju. 

"Amerikanci će plaćati skuplje gorivo koliko god bude potrebno - jer će to doprineti porazu Rusije u Ukrajini, i onemogućiti je da napadne druge zemlje. Putin želi finlandizaciju Evrope, a dobiće natoizaciju Evrope i veće prisustvo američkih trupa", rekao je Bajden.

Najavio je da će Vašington poslati novu vojnu pomoć Kijevu od 800 miliona dolara, koja će obuhvatiti protivvazdušne sisteme, radare, municiju.

Fond za inovacije od milijardu evra 

Na Samitu je, takođe, pokrenut novi fond za inovacije NATO koji će pomoći Alijansi da "izoštri" svoju tehnološku prednost.

Kako je Stoltenberg najavio, budžet fonda biće milijardu evra.

Fond za inovacije pokreće se kako bi se podstakla tehnološka istraživanja u vojne svrhe, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Madridu, prenosi Rojters.

Multinacionalni fond bi trebalo da okupi vlade, privatni sektor i akademsku zajednicu kako bi ojačao tehnološku prednost NATO-a.

Saveznici su se, takođe, ponovo posvetili borbi protiv terorizma i odgovorom NATO-a na pretnje i izazove sa Bliskog istoka, severne Afrike i Sahela.

"Suočavamo se sa najozbiljnijom bezbednosnom situacijom u poslednjih nekoliko decenija. Ali izlazimo na izazov sa jedinstvom i odlučnošću", poručio je generalni sekretar NATO-a na završnoj konferenciji za novinare.

Zahvalio je Španiji što je bila domaćin istorijskog samita i rekao da će sledeće godine Samit biti održan u Viljnusu u Litvaniji.

U Madridu su na samitu prvi put zajedno učestvovali partneri NATO iz Indo-Pacifika - Australija, Japan, Novi Zeland i Republika Koreja.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво