Читај ми!

Samit G7: Uz Ukrajinu koliko treba, bez rešenja kako da spreče priliv novca od nafte u Rusiju

Ciljevi lidera Grupe sedam najrazvijenih država jesu da Rusiji ograniče prihode od energenata i istovremeno ublaže posledice po ekonomije najbogatijih zemalja i ostatka sveta. Drugog dana godišnjeg samita u Nemačkoj, članice G7 najavile su i dugoročnu podršku Ukrajini – sve dok to bude potrebno.

Lideri G7 su održali i onlajn sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim koji je od njih tražio da učine sve kako bi se rat okončao pre zime. Pre svega tražio je sisteme protivvazduhoplovne odbrane ali i pooštravanje sankcija Rusiji.

"Ono što me je zaista pogodilo poslednjih dana jeste doslednost, naša rešenost i kontinuirano jedinstvo zemalja G7. Nema dogovora koji predsednik Zelenski zaista može da prihvati. U takvim okolnostima, zemlje G7 koje podržavaju Ukrajinu moraju da pomognu Ukrajincima da ponovo izgrade svoju ekonomiju, da izvoze žitarice i naravno, moramo da im pomognemo da se odbrane. I to je ono što ćemo nastaviti da radimo", izjavio je britanski premijer Boris Džonson.

Lideri G7 su na današnjem sastanku pokušali da donesu i mere kojim bi ograničili cenu nafte, pre svega da smanje priliv novca Rusiji koja, uprkos tome što Zapad izbegava kupovinu ruske nafte, višestruko zarađuje u odnosu na prošlu godinu zbog skoka cene.

Američki predlog je da se Rusija primora da zemljama koji su veliki kupci, poput Indije, naftu prodaje po nižoj ceni. Za sada ova mera nije usvojena jer, pre svega Nemci, sumnjaju kako bi se ona sprovela.

Ali, s druge strane, iz Bele kuće javljaju da oni uvode sankcije koje se tiču robe koja dolazi iz Rusije, naročito na lance snabdevanja koji se tiču namenske industrije.

"Ostajemo jedinstveni u podršci Ukrajini protiv ruske agresije. Sve naše zemlje vode politiku koja je u velikoj meri usklađena i verujem da je to dobra poruka. Donosimo teške odluke i takođe smo veoma oprezni, pomažemo Ukrajini koliko god je to moguće, vodeći računa da izbegnemo konflikt Rusija–NATO. To je suština, da budemo odlučni i da istovremeno razumemo potrebe vremena u kom živimo", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Na samitu u dvorcu Elmal danas su se liderima G7 pridružili i lideri Indije, Indonezije, Senegala, Južne Afrike i Argentine. Ali, uprkos očekivanjima, nije došlo do neke novine u uvođenju novih mera koje se tiču suzbijanju klimatskih promena.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво