Читај ми!

Makron bez apsolutne većine u francuskom parlamentu, levičari likuju

Koalicija "Zajedno" predsednika Emanuela Makrona je na putu da izgubi apsolutnu većinu u francuskom parlamentu. Prema prvim projekcijama, osvojila je 230 mandata. Levičarska koalicija "Nupes" Žan-Lik Melanšona dobila je 149 mesta. Istorijski rezultat za "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen sa osvojenih 85 mandata, javljaju francuski mediji.

Građani Francuske glasali su danas u drugom krugu parlamentarnih izbora. Glasalo se za kandidate za 577 poslaničkih mesta.

Prema prvim anketama objavljenim posle zatvaranja birališta, koalicija "Zajedno" Emanuela Makrona osvojila je 230 poslanička mesta u parlamentu, što je manje od apsolutne većine od 289 mandata.

Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, "Zajedno" više neće biti u mogućnosti da sama glasa o predlozima zakona koje je usvojila vlada, javlja pariski Mond.

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona osvojila je 149 mandata u parlamentu koji broji 577 poslaničkih mesta i tako će postati glavni opozicini činilac francuske skupštine.

"Nacionalno okupljanje" Marin le Pen ostvarilo je u drugom krugu izbora istorijski rezultat sa osvojenih 85 mandata u parlamentu, navodi se u prvim procenama instituta Ipsos-Sopra Steria, prenosi Mond.

Koalicija Republikanaca osvojila je 76 poslaničkih mesta. 

Prema prvim rezultatima, na osnovu 87 odsto obrađenog glasačkog materijala, koalicija "Zajedno" osvojila je 37,47 procenata glasova, objavljeno je na sajtu francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Levičarska koalicija "Nupes" osvojila je 29,69 odsto glasova.

Na trećem mestu je desničarsko Nacionalno okupljanje sa 19,39 odsto glasova. Četvrti su Republikanci sa 7,44 odsto glasova, navodi francusko Ministarstvo.

Koalicija "Zajedno" najavljuje koaliciju sa umerenima 

Francuska vlada će se obratiti svim umerenim strankama kako bi se oformila većina u parlamentu, nakon što je koalicija "Zajedno" predsednika Makrona izgubila apsolutnu većinu, saopštila je portparolka francuske vlade Olivija Gregoar.

"Obraćamo se onima koji žele da vode zemlju napred", navela je Gregoar, prenosi Rojters.  

Melanšon pozdravlja "totalni poraz" Makrona

Žan-Lik Melanšon je poručio da su rezultati potpuno neočekivani i da je poraz predsedničke stranke totalan.

Levičarska koalicija je, istakao je njen lider, ostvarila cilj i ostavila Makrona bez parlamentarne većine.

Međutim, Melanšon je ukazao i da je na izborima bio veliki broj apstinenata.

"Niko nema većinu. Francuska se izjasnila i mora se reći nedovoljno, jer je nivo apstinenata i dalje previsok, što znači da veliki deo Francuske ne zna gde da se okrene, tako da su tri bloka na sličnom nivou", naveo je Melanšon.

Le Penova poziva na jedinstvo 

Liderka "Nacionalnog okupljanja" Marin le Pen istakla je da je ta desničarska stranka na parlamentarnim izborima ostvarila "ubedljivo najveću pobedu u istoriji".

"Naša poslanička grupa će biti daleko najveća u istoriji naše političke porodice. Ovo poverenje nas obavezuje", istakla je le Penova. 

Izjavila je da će nastojati da ujedini sve "patriote", uključujući i levičare. 

Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna, obeležila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи