Čitaj mi!

Holandski premijer se izvinio veteranima iz Srebrenice

Holandska vlada, sa premijerom Markom Ruteom na čelu, izvinila se stotinama bivših vojnika poslatih u Srebrenicu tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da su holandske trupe bile nedovoljno opremljene da, kako je rekao, "zaustave masakr" i da je od njih traženo da izvrše "nemoguć zadatak".

Ranije su holandske vlasti insistirale na krivici Ujedinjenih nacija, jer navodno nisu pružile vazdušnu podršku.

Ipak, govoreći pred veteranima u vojnoj bazi u centralnoj Holandiji u subotu, Rute je pripadnicima mirovnih snaga "Dutchbat III" rekao da njihova oprema i vojna podrška koju su dobili tokom misije u Srebrenici nisu bili adekvatni.

"Danas se izvinjavam u ime holandske vlade svim ženama i muškarcima mirovnih snaga. Svima vama ovde i onima koji danas nisu sa nama, sa najvećim mogućim uvažavanjem i poštovanjem za način na koji ste nastavili da pokušavate da uradite pravu stvar, pod veoma teškim okolnostima, čak i kada to zaista više nije bilo moguće", rekao je Rute veteranima.

Pored izvinjenja, vojnicima koji su služili u Srebrenici uručena je i bronzana medalja časti.

Ceremonija je održana posle izveštaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu holandskog bataljona.

Holandski premijer Vim Kok podneo je ostavku 2002. godine, kada su oštro kritikovane holandske vlasti zbog toga što su slale vojnike u opasnu zonu bez odgovarajućeg mandata ili potrebnog oružja.