Читај ми!

Britanija odobrila izručenje Asanža SAD

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama. SAD traže Asanža zbog 18 krivičnih prijava, uključujući kršenje zakona o špijuniranju.

Iz Vikiliksa je saopšteno da će se Džulijan Asanž žaliti na tu odluku.

"Danas nije kraj borbe, to je samo početak nove pravne bitke. Žalićemo se kroz pravni sistem", navodi se u saopštenju objavljenom na Vikiliksovim Tviter nalozima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje bilo opresivno, nepravedno ili da bi predstavljalo zloupotrebu postupka.

"Niti su otkrili da bi ekstradicija bila nespojiva sa njegovim ljudskim pravima, uključujući pravo na pravično suđenje i na slobodu izražavanja, i da će u SAD biti tretiran na odgovarajući način, uključujući i njegovo zdravlje", navodi se u saopštenju.

Prvobitno je britanski sud doneo odluku da Asanž ne bi trebalo da bude deportovan, navodeći da problemi sa mentalnim zdravljem Asanža znače da će biti u riziku od samoubistva ako bude osuđen i zadržan u maksimalno obezbeđenom zatvoru. 

Odluka je preinačena nakon što su SAD pružile paket uverenja, uključujući i zalog da bi Asanž mogao biti prebačen u Australiju na izdržavanje kazne. 

Asanž sada može da uloži žalbu na odluku Visokog suda u Londonu koji mora da dâ odobrenje za nastavak spora.

Na kraju, može da traži da se njegov slučaj iznese pred Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva, ali ako žalba bude odbijena, Asanž mora biti izručen u roku od 28 dana. 

Asanž je u britanskom pritvoru od 2019. godine, kada mu je Ekvador ukinuo azil.

Tužilaštvo u SAD je optužilo Asanža po 17 tačaka optužnice i jednoj tački da je zloupotrebio upotrebu kompjutera oko publikacije Vikiliksa, u kojem je pre jedne decenije objavio vojne i diplomatske dokumente.

Za te optužbe potencijalna zatvorska kazna je od 175 godina zatvora.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара