Читај ми!

Menstruacija više nije tabu, u Italiji prvi festival posvećen ciklusu

Da tema menstruacija nije više tabu, već nešto o čemu se sve otvorenije govori, pokazuju brojne svetske inicijative poput festivala u Milanu posvećenog ciklusu, razmišljanje o "smart workingu" za žene u vreme ciklusa, kao i najnovija odluka Španije da uvede pravo na bolovanje za žene koje pate od bolnih menstruacija.

Savet ministara Španije nedavno je odobrio nacrt zakona za seksualna i reproduktivna prava žena koji, između ostalog, omogućava ženama koje pate od bolnih menstruacija da u danima ciklusa ostanu kod kuće.

Zahvaljujući lekarskom opravdanju, to će biti moguće u trajanju od tri dana.

Problem bolnih ciklusa, koji je u medicini poznat pod nazivom Dismenorrea, karakterišu bolni grčevi u donjem delu stomaka i krstima, glavobolje, a u nekim slučajevima i mučnina, povraćanje i dijareja.

Zato mnoga svetska udruženja koja se bore za prava žena pokušavaju da se izbore za zakon koji će uvesti pravo na "odsustvo s posla zbog bolnih menstruacija", baš poput onog u Japanu, koji postoji još od 1947. godine pod nazivom "Seirikyuuka".

Takozvani "period policy" postoji u zemljama poput Tajvana, Južne Koreje i Indonezije, dok je u Evropi do sada postojao samo u nekim kompanijama u Engleskoj poput firme "Coexist" u Bristolu, čija je direktorka još 2016. izjavila da niko ne treba da radi kada se oseća loše, te da je potrebno osloboditi se pogrešnog uverenja da ko uzima bolovanje ili odmor nije produktivan za biznis.

"Moramo da uskladimo posao sa prirodnim ciklusom tela i omogućimo osobama da se maksimalno dobro osećaju što može doneti samo dobro biznisu", ističe ona.

U Španiji sekretarka za prava žena i borbu protiv nasilja Angela Rodrigez izjavila je za španski list El Periodico de Catalunya da kada nije moguće rešiti problem sa medicinske tačke gledišta, ima smisla da osobe provedu kod kuće nekoliko dana, jer se ne radi o lakim simptomima, već o velikim bolovima, jakim glavoboljama i povraćanju.

Ukoliko predlog ovog nacrta bude odobren, to bi bio novitet ne samo za Španiju nego i za sve druge zemlje Evropske unije, jer ni u jednoj evropskoj zemlji za sada ne postoji.

Do pre nekoliko meseci, dismenoreja je bila praktično tabu i u Španiji, ali odluka dva opštinska veća, onog u Đironi u junu 2021. i onog iz Kastelo de la Plane u septembru iste godine, da ovo pravo uključe u ugovore o radu, pokrenula je debatu na političkom nivou.

Oba saveta su odobrila dozvolu koja zaposlenima daje mogućnost da izostanu s posla osam sati mesečno, što onda mogu da nadoknade u naredna tri meseca. Odluka o ovom projektu deo je zakona o abortusu koji bi trebalo da uskoro bude odobren u Španiji.

Situacija u Italiji

Još 2016. godine, kada su pojedini poslanici Demokratske partije pred Većem predstavili predlog zakona o odsustvu za žene koje boluju od dismenoreje, za ovo pravo je bila predviđena naknada u iznosu od 100 odsto dnevnice, a dani odsustva se ne bi mogli poistovećivati sa drugim uzrocima odsustva sa posla, počev od bolesti.

Nažalost, predlog tog zakona još stoji kao nacrt i o njemu se više ne govori, dok je na platformi change.org organizovana peticija koju je do sada potpisalo skoro 35.000 osoba, a zahteva "smart working" za osobe koje pate od bolnih menstruacija.

"Oko 80 odsto žena pati od bolova za vreme ciklusa i ne tako retko moraju da budu odsutne sa posla, trošeći dane predviđene za odmor ili za bolest. Ako nas je pandemija nečemu naučila, to je da posao na daljinu ne samo da je moguć već je i efikasan", izjavila je inicijatorka peticije koja smatra da se ne radi o potpunoj nemogućnosti da se obavlja profesija, već da zvanično i legalno bude prepoznata mogućnost rada u stilu "smart working" u trajanju od jednog do tri dana tokom ciklusa.

"Ako poznajete žene koje imaju bolne cikluse, koje imaju obilne cikluse ili žene koje bi u tim posebnim danima želele da rade od kuće u komotnoj odeći koja bi omogućila i ličnu higijenu, onda potpišite peticiju", navodi se.

Prvi festival na svetu vezan za menstrualni ciklus

U Milanu se od 17. do 19. juna održava prvi put u svetu festival koji će u potpunosti biti posvećen menstruaciji.

Autorke imaju podkast koji se zove Eva in rosso, od koga je i potekla ideja za festival koji će javno govoriti o temi koja je još na neki način obavijena velom misterije, stida i privatnosti.

Na pitanje zašto je potrebno javno govoriti o nečemu što je biološki deo žena od postojanja sveta, autorke odgovaraju italijanskim medijima: "Ima tu mnogo toga da se kaže. Biće razgovora, predstava, koncerata, radionica. Imamo mnogo argumenata koji idu od bolnog ciklusa do endometrioze, još jedna bolest o kojoj se malo govori. Čak 26,5 odsto žena doživljava ciklus kao nešto što ih dovodi u neprijatnu situaciju. I vrlo je visok procenat mladih žena između 15 i 35 godina koje nikada nisu bile kod ginekologa! Organizovale smo ovaj festival, jer je menstruacija i dalje viđena kao tabu umesto da bude prepoznata kao osnovna tema za zdravlje žene."

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво