Читај ми!

Istraga o britanskom "vočkiperu", skupom dronu koji odbija da sleti

Britanske oružane snage pokrenule su istragu o razlozima zbog kojih je ambiciozno zamišljeni projekat dronova "vočkiper" zapao u ogromne tehničke i finansijske probleme, pošto je čak sedam ovih letelica izgubljeno prilikom probnih letova u Britaniji i na Kipru.

Poslednji od sedam udesa "vočkipera", vrednog 35 miliona evra, dogodio se krajem maja nedaleko od obala Kipra, pošto se letelica, posle poletanja iz baaze Akrotiri, jednostavno srušila u more.

Ambiciozno zamišljeni projekat izviđačkog drona, jer je letelica teško upravljiva u lošijim meteorološkim uslovima. Dodatni problem predstavlja činjenica da je većina od sedam do sada izgubljenih "vočkipera" uništena prilikom sletanja.

"Vočkiper" je prvi put testiran u Avganistanu pre punih osam godina, od kada je povremeno upotrebljavan za kontrolu ilegalnih ulazaka migranata preko Lamanša. Uspešna upotreba drugih dronova tokom rata u Ukrajini dovela je u pitanje budućnost ove letelice, koja je britanski vojni budžet do sada koštala 1,7 milijardi evra.

"Sistem za automatsko sletanje, kako se čini, dizajniran je za lepo vreme. U lošijim vremenskim uslovima, poput niske oblačnosti, kiše, udara vetra ili kombinaciji ovih faktora - pojavljuju se problemi u sistemu letelice", navodi se u nedvno objavljenom izveštaju o "vočkiperu".

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво