Читај ми!

Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj, levičari i Makronov savez "rame uz rame"

U prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, levičarski savez "Nupes" osvojio je 25,9 odsto glasova, koliko je dobila i alijansa "Zajedno" predsednika Makrona, dok je desnica Marin le Pen osvojila 19 procenata, pokazala je izlazna anketa Ifop-Fidusijala. Izlaznost je, prema procenama, 47,5 odsto, najniža u vreme Pete Republike, odnosno od 1958. godine.

Prvi krug parlamentarnih izbora održava se u Francuskoj. Francuzi su glasali za kandidate za 577 poslaničkih mesta.

Novoformirana levičarska koalicija "Nupes" osvojila je 25,9 odsto glasova, koliko je dobila i alijansa "Zajedno" predsednika Emanuela Makrona.

"Nacionalno okupljanje" Marin le Pen osvojilo je 19 procenata, dok je koalicija Republikanaca i stranke UDI dobila 11,4 odsto, pokazala je izlazna anketa Ifop-Fidusijala.

Međutim, prema istim anketama, predviđa se da će raspodela poslaničkih mandata biti u korist Makronovog saveza, koji će imati između 275 i 310 mesta, ispred levice sa 180 do 210.

Očekuje se da će kandidati Makronovog saveza pobediti u većem broju okruga, čime bi zadržali većinu u parlamentu, piše Figaro.

Sa druge strane, Rojters prenosi da će u izbornom sistemu sa dva kruga glasanja biti teško predvideti da li će Makron imati većinu u parlamentu. 

Izlaznost je, prema procenama, u prvom krugu bila 47,5 odsto, što je najniža stopa u vreme Pete Republike, odnosno od 1958. godine, ističe Figaro.

U drugi krug izbora, koji će biti održan 19. juna, plasiraće se oni koji dobiju najviše glasova.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво