Čitaj mi!

Merkelova: Drhtavica zbog smrti majke, Putin ne bi prihvatio Ukrajinu u NATO-u

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel govorila je sinoć, pred novinarima u berlinskom pozorištu, prvi put u javnosti nakon odlaska sa vlasti. Pored situacije u Ukrajini, odnosa sa Vladimirom Putinom i drugih političkih tema, Merkelova je govorila i o privatnom životu i objasnila da je drhtavica, koja je zabrinula mnoge Nemce, bila povezana sa smrću njene majke.

Upitana za drhvaticu, koja je bila uočljiva prilikom prve posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Angela Merkel je rekla da je to bilo zbog smrti njene majke.

Na pitanje kako je trenutno, Merkelova je istakla da se sada oseća odlično.

"Zamišljala sam nešto drugačije vreme posle mog mandata, ali 24. februar je bio prava prekretnica. Lepo je raditi i druge stvari nakon što sam dobrovoljno napustila funkciju. Naravno, ostajem uvek zainteresovana za politiku", rekla je Merkelova.

Ispričala je da je svoje prve nedelje van funkcije provela u usamljeničkim šetnjama pored Baltičkog mora, noseći duksericu kako je prolaznici ne bi prepoznali i slušajući audio-knjige.

"Putin bi članstvo Ukrajine u NATO-u shvatio kao objavu rata" 

Angela Merkel je u razgovoru rekla i da ne žali zbog svog ponašanja prema Vladimiru Putinu tokom vremena provedenog na vlasti.

Veruje da bi ruski predsednik plan za članstvo Ukrajine u NATO-u iz 2008. godine, koji je blokirala njena vlada, shvatio kao "objavu rata".

"Tada je Ukrajina bila zemlja kojom su vladali oligarsi i niste je mogli jednostavno primiti u NATO. Osim toga, već tada je bilo jasno da Putin ne bi prihvatio članstvo u NATO-u, te da bi već tada to moglo da nanese ogromnu štetu Ukrajini", objasnila je Merkelova.

Bivša nemačka kancelarka tvrdi da bi Ukrajina, kako kaže, demokratski nezrela, koju je tada vodio oligarh, bila manje spremna za rusku invaziju nego sada.

"Ne možete postati član NATO-a preko noći"

Bivša nemačka kancelarka je naglasila da je blokirala put Ukrajine ka članstvu u vojnom savezu "sa najboljim namerama u srcu".

"Ne možete postati član NATO-a preko noći. To je proces i znala sam da bi tokom tog procesa Putin učinio nešto Ukrajini što ne bi bilo dobro za nju", rekla je Merkelova.

Odbacila je optužbe da je Nemačka pod njenim vođstvom poverovala u iluziju da se vojno agresivna Rusija može demokratizovati širenjem trgovinskih veza sa Zapadom.

"Nisam verovala da se Putin može promeniti trgovinom", istakla je Merkelova, ali i rekla da veruje da je, ako je politička saradnja nemoguća, razumno imati bar neke ekonomske veze sa Moskvom.