Читај ми!

Francuske diplomate u štrajku

Francuske diplomate stupile su u štrajk, prvi put u poslednjih 20 godina. Nezadovoljni su reformama predsednika Makrona u javnom sektoru, jer smatraju da će naškoditi poziciji Francuske u svetu.

U štrajku su stotine diplomata u zemlji i svetu, uključujući i neke francuske ambasadore. Dok su pojedini izaslanici u inostranstvu na društvenim mrežama podržali kolege, oko 200 diplomata je protestovalo ispred ministarstva spoljnih poslova.

Zabrinuti su zbog smanjenja budžetskih davanja, usled čega se smanjuje i broj zaposlenih, kao i zbog reformi koje sprovodi predsednik Emanuel Makron.

Suština pritužbi diplomata je usredsređena na pokušaj stapanja karijernih diplomata u širu državnu službu, što bi, kako smatraju, povećalo konkurenciju za radna mesta i razvodnilo diplomatsku službu za koju su, ističu, potrebna stručnost i iskustvo. 

Makronove reforme predviđaju državne službenike koji neće biti vezani za određenu upravu, već će redovno menjati administraciju tokom karijere, uključujući, po potrebi, i prelazak iz jednog ministarstva u drugo.

Mnogi veruju da bi to bio kraj francuske profesionalne diplomatije.

"Cilj Emanuela Makrona je stvaranje veće mobilnosti između administracija. To je samo po sebi razumno, ali problem je što se takva ideja oslanja na opštu administraciju, dok su za određene profesije potrebni profesionalci. Biti diplomata nije posao koju preuzimate bez razmišljanja o implikacijama, u smislu ličnog života ili obrazovanja", objašnjava Kristijan Leken, profesor na Pariskom institutu za političke studije.

Po brojnosti osoblja, francuska diplomatska mreža je treća u svetu, iza Sjedinjenih Država i Kine, sa 1.800 diplomata i 13.500 zaposlenih u ministarstvu inostranih poslova.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво