Читај ми!

Statua kapetana Kuka uklonjena zbog navodnog nacističkog pozdrava

Statua kapetana Džejmsa Kuka, koja je od 1972. godine bila obeležje australijskog grada Kernsa, uklonjena je nakon zahteva meštana ljutih zbog navodnog nacističkog pozdrava koji figura pokazuje i zbog toga što je Kuk za starosedeoce Australije "simbol kolonijalizma i genocida".

Statua britanskog istraživača visoka 10 metara uklonjena je sa svog postolja u Kernsu u saveznoj australijskoj državi Kvinslend nakon što je više puta bila povod za proteste nezadovoljnih meštana.

Vlasnik kompanije za rušenje Martin Anton kupio je prava za demontažu i uklanjanje kontroverzne statue za jedan dolar pošto, kako kaže, nije želeo da bude srušena.

"Iako bi sama statua mogla biti kontroverzna, ona je ikona. Na svaku osobu koja kaže da joj se ne sviđa, naći ćete još devet koje kažu da im se sviđa. Poštujem svačije mišljenje i samo se nadam da svi poštuju moje", rekao je Anton i istakao da bi voleo da se statua jednog dana vrati u javni prostor.

Meštani su se okupili i posmatrali uklanjanje statue koja je dizalicom skinuta sa postolja i kamionom premeštena u novi privremeni dom, iako još uvek nije poznato gde će joj biti konačno odredište.

Uklanjanje statue, koje je zbog kiše i lošeg vremena dva puta odlagano, konačno je usledilo  nakon što je peticija da se statua sruši dobila preko 19.000 potpisa.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво