Читај ми!

Iran zaplenio dva grčka tankera u odmazdi zbog zaplene njihovog tankera u Mediteranu

Iranska Revolucionarna garda zaplenila je dva grčka naftna tankera u Persijskom zalivu, nakon što je Atina pomogla SAD u zapleni iranskog naftnog tankera zbog navodnog kršenja sankcija u Mediteranu.

Mornarica Revolucionarne garde je zaplenila dva grčka tankera zbog kršenja u vodama Persijskog zaliva, navedeno je u saopštenju Garde, javila je državna agencija IRNA.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke saopštilo je da je uputilo snažan demarš iranskom ambasadoru u Atini zbog "nasilnog preuzimanja dva broda pod grčkom zastavom" u Persijskom zalivu.

Ministarstvo je pozvalo na hitno oslobađanje brodova i njihove posade i navelo da će ovi akti imati "posebno negativne posledice" u bilateralnim odnosima i odnosima Irana sa Evropskom unijom, čiji je Grčka članica.

U saopštenju ministarstva se navodi da je ranije u petak iranski helikopter sleteo na "Delta Posejdon" pod grčkom zastavom u međunarodnim vodama oko 22 nautičke milje od obale Irana.

"Naoružani ljudi su potom zarobili posadu", navodi se, dodajući da su među posadom bila i dva grčka državljana.

„Sličan incident je prijavljen i na drugom brodu pod grčkom zastavom, koji je prevozio sedam grčkih državljana, u blizini obale Irana", saopštilo je ministarstvo.

Grčki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman da bi razgovarao o detaljima napada sa novinarom, identifikovao je drugi brod kao "Prudent Warrior". Njen vlasnik, "Polembros Shipping" iz Grčke, ranije je rekao da kompanija "sarađuje sa vlastima i čini sve moguće napore da se situacija efikasno reši".

Grčki zvaničnici nisu identifikovali nacionalnost druge posade na brodu.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара