Hamas: Sprečićemo po svaku cenu izraelski marš zastava kroz Stari grad u Jerusalimu

Palestinski Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, upozorio je Izrael da rizikuje novi rat ukoliko dozvoli nacionalistima sa zastavama da marširaju kroz Stari grad u Jerusalimu u nedelju.

Šef Hamasovog odeljenja za politiku i spoljne odnose Basem Naim apelovao je na međunarodne vlade da pritisnu Izrael da ne dozvoli zakazani marš, koji bi trebalo da prođe direktno kroz središte muslimanske četvrti u Jerusalimu, preneo je Rojters.

"Očekujem da su Hamas i ostale vojne frakcije spremne da urade sve što treba da spreče ovaj događaj, bez obzira na to koliko će nas koštati. Odluka je u rukama Izraelaca i međunarodne zajednice. Mogu da izbegnu rat i eskalaciju sukoba ukoliko žele da zaustave ovaj ludi marš", kazao je Naim za Rojters.

Godišnji Marš zastava je proslava izraleskog osvajanja Starog grada tokom šestodnevnog rata 1967. godine.

"Ovaj marš se može otkazati. To je politički korak. On nema nikakve veze sa religijom", dodao je Naim.

Izrael smatra da je ceo Jerusalim njegov glavni grad, ali taj status nije međunarodno priznat, a Palestinci žele da osnuju prestonicu u istom gradu, podseća Rojters.

Premijer Izraela Naftali Benet podržao je odluku bezbednosnih zvaničnika da dozvole da nedeljni marš prođe kroz kapiju Damaska i muslimansku četvrt.

Međutim, neki članovi njegove koalicione vlade pozvali su ga da ponovo razmisli o ruti i sugerisali da bi moglo doći do promene mišljenja u poslednjem trenutku, navodi britanska agencija.