Читај ми!

Sud u Njujorku proglasio krivim obaveštajca ISIS-a sa Kosova

Sud u Njujorku proglasio je krivim Mirsada Kandića, visokorangiranog regrutera i obaveštajca takozvane Islamske države, rođenog na Kosovu, za udruživanja radi pružanja materijalne podrške ISIS-u kao i za pet tačaka optužnice koje se odnose na pružanje materijalne podrške toj militantnoj organizaciji, piše u presudi objavljenoj na stranici njujoršskog suda.

Kandić je ISIS-u podršku pružao u vidu oružja, osoblja, imovine, opreme i dokumentacije u periodu od januara 2013. do juna 2017. godine kada je uhapšen u Sarajevu.

"Kandić je bio visokorangirani pripadnik ISIS-a koji je regrutovao bezbroj fanatika, pomažući im da putuju u Siriju i druge teritorije da postanu borci ISIS-a. Osim što je podsticao linije fronta vojske ISIS-a, optuženi je pomagao ekstremističku grupu na mnoge druge načine, uključujući obezbeđivanje oružja i širenje svoje nasilne propagande širom sveta, kako bi se nastavila njena krvava i brutalna teroristička kampanja. Kandićeve akcije bile su direktno povezane sa napadima i značajnim gubicima života", naveo je u obrazloženju američki tužilac. 

Presuda je usledila nakon tri sedmice suđenja, a kada bude potvrđena Kandiću za četiri tačke optužnice preti po 20 godina zatvora, dok mu za dve preti doživotni zatvor.

Kandić je lociran i uhapšen na području Sarajeva i 2017. izručen Sjedinjenim Državama.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво